Шифърът на Леонардо (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За романа, на който се базира този филм вижте Шифърът на Леонардо.
Шифърът на Леонардо
The Da Vinci Code
РежисьориРон Хауърд
СценаристиДан Браун
Базиран наШифърът на Леонардо[1]“ от Дан Браун
В ролитеТом Ханкс
Одри Тоту
Иън Маккелън
Жан Рено
Алфред Молина
Пол Бетани
МузикаХанс Цимър
Премиера17 май 2006 г.
(Франция)
Времетраене149 мин.
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$125 милиона[2]
Приходи$758,2 милиона[2]
Хронология
Ангели и демони
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie
Шифърът на Леонардо в Общомедия

„Шифърът на Леонардо“ (на английски: The Da Vinci Code) е американски филм, базиран на романа Шифърът на Леонардо от Дан Браун. Филмът излиза на 19 май 2006 г. На 17 май, на филмовия фестивал в Кан се състои предпремиерна прожекция на филма. Режисьор на филма е Рон Хауърд.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът отвежда професора по религиозна символика Робърт Лангдън на местопрестъплението на убийство в Лувъра. Заедно с младата френска криптоложка Софи Нево, Лангдън се опитва да разкодира съобщението, оставено от жертвата при опит да запази тайна, пазена хиляди години. Разкриването на древни загадки изпълва сюжета с динамика и действие, а включването на ритуалите на одобрената от Опус Деи (Божие Дело) и новият прочит на легендата за Светия граал правят лентата изключително скандализираща. Филмът е направен по едноименния роман, който бързо се превръща в бестселър и днес е една от най-четените книги в цял свят.

Участници[редактиране | редактиране на кода]

Филмиране[редактиране | редактиране на кода]

Правата за филма са откупени от Дан Браун за 6 милиона щатски долара. Снимките на филма са били насрочени за май 2005, но започват на 30 юни 2005.

Ръководството на Лувъра дава разрешение за снимане на сцени в музея, докато Уестминстърско абатство отказва, както са отказани снимки и в църквата Свети Сулпиций. Катедралата Линкълн, която принадлежи на англиканската църква, се съгласява в нея да се заснеме част от филма в нея, вместо в Уестминстърското абатство. Църквата получава 100 000 британски лири. Снимките са през август 2005. Заснети са сцени и в Темпъл в Лондон.

Въпреки че голяма част от филма е заснет във Франция, Лондон и Германия, има сцени, които са изцяло заснети в студио. В Pinewood Studio е изцяло пресъздаден интериорът на известната галерия в Лувъра, за да може екипът да снима далеч от безценните картини в музея.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б 18921
  2. а б The Da Vinci Code (2006) // Box Office Mojo. Посетен на 5 август 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]