Централа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Щаб-квартира)
Вижте пояснителната страница за други значения на Централа.

Централата на „Дойче банк“, Франкфурт на Майн, Германия

Централата, срещано и като щабквартира, е основното място (сграда, район), където се разполага дадена организация.

Най-често това е официалното седалище на организацията (и на нейното ръководство), регистрирано по надлежен ред пред компетентните власти. Много организации обаче може да имат централа на място, различно от тяхното официално регистрирано седалище[1]. В преносен смисъл терминът може да означава ръководството на организацията[2].

В централата се намира офисът, в който се помещава висшето ръководство на организацията заедно със секретариата и други важни административни подразделения. От нея се осъществя ръководството на цялата дейност на организацията.

Тази структура може да бъде и международна, като разглежда и решава специфични по характер въпроси и ръководи икономически, политически, международно-правни и др. структури. Най-ярък пример е централата на Организацията на обединените нации, както и централите на редица други организации, координиращи въпроси от международен интерес като въздухоплаване, морско право, търговия, банково кредитиране и др.

Във военната област вместо централа в смисъл на орган на управление и негово седалище се използват термините:

  • главна квартира – за седалището на главното командване (обикновено на въоръжените сили на цялата страна по време на война) и преносно за самото командване като орган на управление;
  • командване – за органа на управление на военно формирование, по-рядко за мястото на неговото разполагане, включително щаб (от батальон нагоре)[3][4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. DLF Building India | Contact us | Corporate Office // Dlf.in. Архивиран от оригинала на 2014-01-02. Посетен на 8 януари 2014.
  2. Marquis, Christopher и др. Institutional Equivalence: How Industry and Community Peers Influence Corporate Philanthropy // Organization Science 27 (5). 1 октомври 2016. DOI:10.1287/orsc.2016.1083. с. 1325–1341.
  3. Tagesschau: NATO streicht Stellen und schließt Hauptquartiere
  4. HQDA agencies // army.mil. Архивиран от оригинала на 2011-01-29. Посетен на 2017-11-11.