Ямантау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ямантау
Изглед към Ямантау.
Изглед към Ямантау.
54.255° с. ш. 58.102° и. д.
Местоположение на картата на Русия
Общи данни
МестоположениеРусия
Част отУрал
Надм. височина1640 m
Ямантау в Общомедия

Яманта́у (на башкирски: Яман тау; букв. „лоша планина“) е най-високата точка в южната част на планината Урал в Башкортостан, Русия. Част е от верига, дълга 5 km и широка 3 km и имаща два основни върха – Голям Ямантау (1640 m) и Малък Ямантау (1510 m). Попада в територията на Южноуралския резерват. На около 7 km западно се намира затвореният военен град Межгорие.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Името Ямантау на башкирски език означава „лоша планина“ или „зла планина“. Според някои версии това е, защото на Ямантау има каменни реки и често времето е заоблачено, така че превеждането на животни оттук е много затруднено. Други версии разказват за коне, които умират, прекосявайки Ямантау и за мечки, които бродят по склоновете ѝ.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Снегът се задържа в Ямантау близо 180 – 205 дни в годината. Средните годишни валежи възлизат на 700 – 1100 mm. Средната зимна температура е около -17 °C, а средната лятна е около 9 °C.

Военен комплекс[редактиране | редактиране на кода]

Според американски източници, позоваващи се на спътникови снимки от 1990-те, в недрата на Ямантау е разположен грандиозен военен комплекс, тъй като снимките показват големи изкопни работи. Данни за него съществуват от 1970-те години. Смята се, че може да подслони до 30 000 души. В края на 1970-те близо до Ямантау е основан военният град Межгорие, а до него са построени обслужващи секретни комплекси. Изградена е и жп линия, обслужваща комплекса.[1][2] Руското правителство е представило няколко различни отговора относно дейността на това място – че е рудник, склад за хранителни стоки и убежище за държавни ръководители в случай на ядрена война. През 1996 г. Министерството на отбраната на Русия съобщава, че няма намерения да информира чужди медии за съоръжения, които засилват сигурността на Русия.[3] Има спекулации, че комплексът е част от системата за ответен ядрен удар Периметър и даже, че там може да се съхранява ядрено оръжие, произведено в близкия затворен град Снежинск.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]