Сноп (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сноп)
Сноп
Общи данни
Население83 души[1] (15 юни 2020 г.)
4 души/km²
Землище16,44 km²
Надм. височина191 m
Пощ. код9557
Тел. код057307
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ67756
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Генерал Тошево
Валентин Димитров
(БСП за България; 2015)

Сноп е село в Североизточна България. То се намира в община Генерал-Тошево, област Добрич.


С. Сноп отстои на 26 км. от гр. Генерал Тошево. В миналото селото  е носело името Иситлий ( Есетли ), община Каралий, околия Касъм. Първи сведения за населеното място се споменават в турски данъчен регистър на овцевъдите от 1573г. Там селото е упоменато като Еседлу в Силистренска кааза. През 1912г. българските власти го преименуват на Воден, но това име не се налага, поради което и много малко жители го знаят така. През 1927, вече в румънска територия, селото се именува Фантънеле. С днешното си име селото е от 1942г., като това е единственото населено място в България с това име. Разбираемо  името Сноп идва от богатия урожай по тези ширини на България. В началото на XX век в селото живеят предимно българи. В годините 1939 – 1940 жителите наброяват 220 души. След Крайовската спогодба в селото се преселват българи от Северна Добруджа и през 1960 – 1965г. населението достига 1100 човека, живеещи в 186 къщи. През 1963 – 1966г. се построяват новия център, автоспирка, а през 1967г. е отворен и магазин. От 1966г. отваря врати Младежки дом в селото, в който в днешно време се помещава кметското наместничество и НЧ „Васил Левски – 2007”. Постепенно след 1970г. броят на жителите започва да намалява по обективни миграционни причини. Така към днешна дата с постоянен адре в с. Сноп са 90 души.

Най – значимото културно събитие за селото безспорно е създаването на читалище през 2007г. В него се изявява състав за автентичен фолклор от 15 души, които вече 5 години вземат участие в различни прояви както в Община Генерал Тошево, така и извън нея.

Като повечето села в Добруджа и в с. Сноп се раждат много българи загинали по бойните полета в Балканските и двете световни войни. Сред тях личат имената на подофицер Цанко Стоянов Цанков – участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Участници във Втората световна война са: Стоян Косев, Стоян Георгиев, Белчо Димов, Монъо Великов, Димитър Петров, Влади Георгиев и др.


Селото символично е разделено на две! Символично по средата на селото се намират, кметството, читалището, спирката и магазина. Идвайки от Добрич, от началото на селото до кметството селото е заселено с така наречените преселци, изселени от Румъния, след Крайовската спогодба. След магазина селото е населено от местните жители. Пример за толерантността на кореняците към преселците е и наличието на два гробищни парка. Един за местните и друг за новодошлите им съселяни.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

  • Християнство


Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 9 септември е празника на селото (събор).

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Александър Алексиев – общински председател на СДС Добрич, директор на РИО
  • Стоян Иванов – директор на МВР-Добрич, писател-историк


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]