Банани (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Банани
Bananas
РежисьориУди Алън
ПродуцентиДжак Гростбърг
СценаристиУди Алън
Мики Роуз
В ролитеУди Алън
Луиза Ласер
Карлос Монталбан
Нати Абаскал
МузикаМарвин Хамиш
ОператорАндрю М. Костикян
МонтажРон Калиш
Ралф Розенблум
РазпространителUnited Artists
Жанркомедия
Премиера28 април 1971
(Германия)
Времетраене82 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$2 милиона
Приходи$11,8 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Банани“ (на английски: Bananas) е комедия, написана и режисирана от Уди Алън, която излиза на екран през 1971 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът започва с отразяването на Хауърд Козел за убийството на президента на измислената „бананова република“ Сан Маркос и държавен преврат, който довежда на власт генерал Емилио Молина Варгас.

Филдинг Мелиш е невротичен служител, който се опитва да впечатли социалната активистка Нанси, като се свърже с революцията в Сан Маркос. Той посещава републиката и се опитва да покаже своята загриженост за местния народ. Въпреки това, Варгас тайно нарежда на хората си, маскирани като опоненти на Варгас, да убият Мелиш, за да накарат бунтовниците да изглеждат зле, така че САЩ да изпратят финансова помощ на Варгас. Мелиш избягва убийците на Варгас, но скоро е заловен от истинските бунтовници. Варгас обявява Мелиш за мъртъв независимо от това, оставяйки на Мелиш друг избор освен да се присъедини към бунтовниците за два месеца. След това Мелиш несръчно се научава как да бъде революционер. Когато революцията е успешна, Еспозито, лидерът в стил Кастро, полудява. Бунтовниците решават да го сменят с Мелиш като техен президент.

Докато пътува обратно до САЩ, за да получи финансова помощ, Мелиш (с дълга изкуствена брада) се събира отново с Нанси и е разобличена. В съда Мелиш се опитва да се защити от поредица уличаващи свидетели, включително управляваща Мис Америка и афро-американка на средна възраст, която твърди, че е дегизиран Дж. Едгар Хувър. Един от свидетелите дава показания в полза на Мелиш, но съдебният служител, когато е помолен да прочете отново тези показания, отговаря с напълно различно, напълно неблагоприятно предаване. В крайна сметка Мелиш е осъден на затвор, но присъдата му е отложена при условие, че не се мести в квартала на съдията. Тогава Нанси се съгласява да се омъжи за него. Филмът завършва с репортажа на Хауърд Козел за консумацията на техния брак между кориците, събитие, което приключи много по-бързо, отколкото Нанси беше очаквала, като Мелиш очакваше реванш в началото на пролетта.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Уди Алън Филдинг Мелиш
Луиза Ласер Нанси
Карлос Монталбан Генерал Варгас
Нати Абаскал Йоланда
Якобо Моралес Еспозито
Мигел Анхел Суарес Луис
Дейвид Ортис Санчес
Рене Енрикес Диас
Силвестър Сталоун Хулиган в метро #1[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли - „Банани“ // Internet Movie Database. Посетен на 16 февруари 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]