Бойни старчета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бойни старчета
Grudge Match
РежисьориПитър Сегал
ПродуцентиБил Гърбър
Марк Стивън Джонсън
Майкъл Еуинг
Питър Сегал
Рави Мехта
СценаристиТим Келехър
Родни Ротман
Сюжет:
Тим Келехър
В ролитеСилвестър Сталоун
Робърт Де Ниро
Кевин Харт
Алън Аркин
Ким Бейсинджър
Джон Бърнтол
МузикаТревър Рабин
ОператорДийн Семлър
МонтажУилям Кер
СценографияРоджър Мусенден
КостюмиМари Войт
Филмово студиоГърбър Пикчърс
Калахан Филмуъркс
РазпространителУорнър Брос Пикчърс
ЖанрСпортна комедия
Премиера25 декември 2013 г.
(Германия)
Времетраене113 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет40 млн. щ.д.[1]
Приходи44,9 млн. щ.д.[1]
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie

„Бойни старчета“ (на английски: Grudge Match) е щатска Спортна комедия от 2013 г. на режисьора Питър Сегал, с участието на Силвестър Сталоун, Робърт Де Ниро като възрастни боксьори в ринга за един последен двубой. Сталоун и Де Ниро заедно участваха в съответните предишните филми „Роки“ и „Разяреният бик“, и си партнираха заедно в „Копланд“.[2] Предишно е насрочен да излезе на 10 януари 2014 г., но е преместен назад до 25 декември 2013 г.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В разцвета си, боксьорите от Питсбърг Хенри "Razor" Sharp и Billy "The Kid" McDonnen стават съперници след две битки, една, в която Kid побеждава Razor и една, в която Razor побеждава Kid, единствените поражения в кариерите им. Преди да имат реванш, Razor обявява оттеглянето си без обяснение, което вбесява Kid и им струва голяма заплата.

Години по-късно Razor е с малко пари и работи в корабостроителница, когато е посетен от промоутъра Данте Слейт младши, който иска Razor да осигури изпълнение за улавяне на движение за видео игра. Това беше бащата на Данте, чиито сенчести бизнес сделки в крайна сметка оставиха Razor в ужасно финансово положение. Тихият бръснач не иска да участва в тази каскада. Хлапето, самонадеяно, което управлява бар и автокъща, е всичко за това. Razor неохотно приема $15 000, необходими за грижите за болния му бивш треньор Lightning Conlon и за плащане на просрочените му сметки.

В звукозаписното студио Разор е изненадан и подиграван от Кид, който също е поканен от Данте. Двамата се сбиват и поразяват студиото, преди да бъдат арестувани. Кадрите от двубоя от мобилен телефон се качват в YouTube и стават вирусни, давайки на Данте идеята за организиране на последен мач на недоволството между Razor и Kid, който той ще популяризира като „Ден на недоволството“.

Детето приема с нетърпение. Razor също е принуден да направи това, не получава своите 15 000 долара и след това научава, че е уволнен от корабостроителницата. На пресконференцията, за да обяви мача на недоволството, Рейзър е приближен от бившата му приятелка Сали-Роуз Хендерсън, която му е изневерила с Кид по време на младостта им и в крайна сметка е забременяла. Вече овдовяла, Сали иска да се свърже отново с Razor, но той не желае.

Razor моли стария треньор Lightning да го върне във форма. Хлапето очаква собственикът на фитнес залата Франки Брайт да го тренира, но Франки се подиграва на битката и не е много полезен. Хлапето е приближено от неговия отчужден биологичен син, Би Джей, против волята на Сали. Двамата започват да се сближават, след като Би Джей дава полезни съвети на Кид относно техниката му и е поканен да бъде негов треньор.

Светкавицата открива, че Бръснача е сляп с едното око. Осъзнавайки, че една битка може да причини трайни щети, Светкавицата и Сали умоляват Razor да я отмени, но той решава да продължи битката.

Хлапето води внука си Трей, за да отпразнува новината, че мачът на недоволството е продаден. B. J. вярва, че отиват на кино, но Кид води детето на бар, след което го оставя само, докато се свързва с група. В крайна сметка Трей запалва случайно колата на Кид, докато той е на задната седалка и прави секс. Хлапето предотвратява инцидент, но е арестуван, а Би Джей е вбесен, че е застрашил момчето. Хлапето се извинява на Би Джей и му дава лексикон, който е пазел за спортната кариера на Би Джей в училище, доказвайки, че не е бил безразличен към него през годините. Б. Дж. му прощава.

Когато мачът за недоволство започва, Kid печели надмощие, побеждавайки жестоко Razor, като несъзнателно използва сляпото си око. След като научава за състоянието на Razor обаче, Kid спира да се фокусира върху окото и помага на Razor да се изправи. Razor обръща битката в своя полза, но по същия начин помага на Kid да се изправи, след като почти го нокаутира. Битката приключва и съдиите я решават по точки. Razor е обявен за победител с много близко решение. Той празнува със Сали и Светкавицата, докато едно доволно Хлапе се радва на компанията на Би Джей и Трей, които се гордеят с това, което е постигнал.

В сцена след надписите Razor има нов телевизор, на който той и Lightning гледат изпълнение на Kid в Dancing with the Stars и бързо заключват, че той прави секс с партньора си. В друг Данте се опитва да устрои още един мач на недоволство между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд. Холифийлд отказва няколко все по-високи предложения да се бие с Тайсън, преди да прояви интерес, когато Слейт предлага на Холифийлд роля в четвъртия филм за махмурлука. Тайсън, разочарован от това, се приближава ядосано до Данте преди края на сцената.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Силвестър Сталоун Хенри Шарп
Робърт Де Ниро Били Макдонън
Кевин Харт Данте Слейт младши
Алън Аркин Луис Конлън
Ким Бейсинджър Сали Роуз
Джон Бърнтол Би Джей
Ел Ел Кул Джей Франки Брит
Антъни Андерсън Господин Сандпейпър Хендс
Джоуи Диаз Майки
Камдън Грей Трей

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България филмът е пуснат по кината на 3 януари 2014 г. от „Александра Филмс“.

На 10 декември 2016 г. е излъчен премиерно по „Би Ти Ви Синема“ в събота от 21:00 ч. Дублажът е на студио „Медиа Линк“. Екипът се състои от:

Озвучаващи артисти Гергана Стоянова
Васил Бинев
Силви Стоицов
Петър Бонев
Георги Георгиев-Гого
Преводач Яна Янева
Тонрежисьор Емил Енев
Режисьор на дублажа Михаела Минева

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Grudge Match (2013) // Посетен на September 8, 2020.
  2. Сталоун и Де Ниро ще се изправят един срещу друг в комедията „Grudge Match“ // kino.dir.bg, 1 юни 2012 г.
  3. Sylvester Stallone and Robert De Niro: Grudge Match Set For Christmas Release! // ShowbizSpy.com, June 30, 2013. Архивиран от оригинала на July 9, 2013. Посетен на July 8, 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]