Направо към съдържанието

Густав Вигеланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вигеланд)
Густав Вигеланд
Gustav Vigeland
норвежки скулптор

Роден
Починал
12 март 1943 г. (73 г.)
Осло, Норвегия

Националност Норвегия
Кариера в изкуството
Стилар нуво
модерно изкуство
ЖанрМодерн
УчителиБриунюлф Бергслийн
Направлениескулптура
Густав Вигеланд в Общомедия

Густав Вигеланд (на норвежки: Gustav Vigeland, правопис на фамилията по правилата за транскрипции Вигелан) е норвежки скулптор.

На негово име е наречен паркът „Вигеланд“ в Осло.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 април 1869 г. във ферма в град Мандал – малък крайбрежен град в южна Норвегия. Като дете го изпращат в Осло, за да се научи да чете и да работи с дървен материал. Изненадващата смърт на баща му го кара да се върне в Мандал и да помага на семейството си.

Завръща се в Осло през 1888 г., но този път е решен да стане професионален скулптор. Скулпторът Бриунюлф Бергслийн забелязва таланта му и му помага с практически упражнения. На следващата година той излага първата си творба – Хагар и Ишамел.

Портрет на Вигеланд, ок. 1891.

Прекарва от 1891 до 1896 г. в пътуване по море. Живее в Копенхаген, Париж, Берлин и Флоренция. Във френската столица често посещава ателието на Огюст Роден, а в Италия се интересува от творби от древността и от Ренесанса. В тези години се появяват и темите, които по-късно доминират в творчеството му: смъртта и взаимоотношенията между мъжа и жената. Организира първите си изложби в Норвегия през 1894 – 1896 г. Изложбите получават множество похвали.

До 1902 г. Вигеланд се занимава с реставрацията на катедралата Нидарос в Тронхайм. Контактът със средновековното изкуство довежда друга често срещана тема в творчеството му: драконът като символ на греха, но също и като природна сила, бореща се с човека.

В Осло той намира изоставено студио, където да работи. През 1905 г. Норвегия става независима от Швеция и в качеството си на най-известния норвежки скулптор Вигеланд получава множество поръчки за статуи и бюстове, за да се чества независимостта.

През 1906 г. Вигеланд предлага модел на варовиков монументален фонтан, който, според първоначалното желание на Комитета на Осло, трябвало да украсява квадрата пред парламента. Неговата творба е приета, но относно това къде да се постави се развихря спор, и затова завършването на творбата е отложено. Междувременно Вигеланд разширява проекта и добавя няколко груби статуи, а през 1919 г. – висока гранитна колона.

През 1921 г. в Осло решават да разрушат къщата, където живее Вигеланд, и да построят библиотека. След дълги спорове градът дава на Вигеланд нова сграда, където да работи и да живее. В замяна той обещава да дари на града всички свои творби, включващи скулптури, рисунки и модели.

Мести се в своето ново студио през 1924 г. То е разположено в парка Фрогнер, който Вигеланд избира за окончателно местоположение на своя фонтан. През следващите 20 години той се отдава на проекта за постоянна изложба на своите творби на открито. По-късно проектът прераства в днешния парк „Вигеланд“.

Вигеланд живее и работи в своето студио до смъртта си на 12 март 1943 г. Пепелта, останала след кремацията му, още се пази там. Сградата се превръща в музей на Вигеланд.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]