Направо към съдържанието

Джон Рамбо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Рамбо
герой на Дейвид Морел
от Първа кръв (роман)
Характеристики
Описаниеамерикански войник от специалните части на американската армия „Зелени барети“
Филмови адаптации
Филм/сериалРамбо: Първа кръв
Рамбо: Първа кръв, втора част
Рамбо 3
Рамбо
Рамбо: Последна кръв
Актьор/АктрисаСилвестър Сталоун
Джон Рамбо в Общомедия

Джон Дж. Рамбо (на английски: John J. Rambo) е литературен и филмов герой, измислен от канадския писател Дейвид Морел. За първи път се появява в романа му от 1972 година „Първа кръв“. Особено голяма популярност придобива след екранизацията на романа и последвалите продължения на филма.

Силвестър Сталоун е актьорът, който изиграва Рамбо във филмовата поредица.

Рамбо е американски войник от специалните части на американската армия, наречени „Зелени барети“. Участва във Войната във Виетнам, където оцелява в тежки сражения в джунглите. Героят на Морел е използван в популярната поредица екшън филми с участието на американския актьор Силвестър Сталоун, произведени в периода 1982 – 2019 година, включващ 5 части „Рамбо: Първа кръв“, „Рамбо: Първа кръв, втора част“, „Рамбо 3“, „Рамбо“ и „Рамбо: Последна кръв“.

Филмът се фокусира върху ветерана от Войната във Виетнам – Джон Джеймс Рамбо, който е експерт в оцеляването в крайно враждебна обстановка, воденето на партизанска война и оцеляване в тила на врага.

Дейвид Морел признава, че при избора на име на неговия герой, е вдъхновен от силата и звучността, при произнасянето на името на вид ябълки, наречени „Rambo apples“, които се отглеждани в щат Пенсилвания.

В популярната култура, името се е превърнало в синоним за тактика, военна агресия или, алтернативно, едно лице, доказващо героизъм чрез екстремно насилие и изключителни бойни умения. Въпреки това, терминът може да се използва и донякъде като унизително, за да се опише някой, който управлява автомобилСАЩ се отнася предимно за шофьорите на такси), без оглед на лична безопасност и внимателно управление на превозното средство. Наименованието е използвано също и в метафоричен смисъл, за да се опише всяко действие или подход, който се счита за агресивен и безразсъден.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пълното име на героя е Джон Джеймс Рамбо, роден на 7 юни 1947 в град Дюи, щат Аризона, САЩ. Бащата Р. Рамбо е индианец от племето навахо, а майката Мария Драго е от германски произход.

Джон Рамбо завършва гимназия. На 8 юни 1964 година се присъединява към армията на САЩ, когато е на 17-годишна възраст. След обучение е изпратен в Южен Виетнам, през септември 1966 година. Завръща се в САЩ през 1967 година и започва обучение при специалните части на армията на САЩ (зелени барети), в специален лагер, намиращ се във Форт Браг, Северна Каролина. Преминава курс за управление на хеликоптери. В края на 1969 година, Рамбо е изпратен отново във Виетнам, но през ноември 1971 година е заловен от Северно-виетнамски сили, в близост до виетнамско-китайската граница. След залавянето му е изпратен в лагер за военнопленници, където той и други американски пленници са многократно измъчвани и унижавани от виетнамците. Избягва от плен през май 1972 година.

След завръщането си в САЩ, Рамбо открива, че много американски цивилни мразят американските войници, които воюват във Виетнам, а той самият става обект на унижение от антивоенна демонстрация от хипита, които го замерват с боклуци и го наричат „убиец на бебета“. Преживяното от Рамбо и неговите другари във Виетнам води до тежки случаи на посттравматичен стрес и разстройство след прибирането им у дома.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rambo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​