Изгряващо слънце

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изгряващо слънце
Rising Sun
РежисьориФилип Кауфман
ПродуцентиПитър Кауфман
СценаристиМайкъл Крайтън
Филип Кауфман
Майкъл Бакес
Базиран напо романа на:
Майкъл Крайтън
В ролитеШон Конъри
Уесли Снайпс
Харви Кайтел
Кари-Хироюки Тагава
Кевин Андерсън
Мако Ивамацу
Тиа Карере
Рей Уайз
Стан Шоу
МузикаТору Такемицу
ОператорМайкъл Чапман
МонтажСтивън Рутър
Уилям Шарф
СценографияДийн Тавоуларис
КостюмиЖаклин Уест
РазпространителТуентиът Сенчъри Фокс
Жанрекшън
криминален
драма
мистъри
трилър
Премиера30 юли 1993 г.
(Германия)
Времетраене125 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
японски
Бюджет40 млн. щ.д.[1]
Приходи107,2 млн. щ.д.[2]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Изгряващо слънце“ (на английски: Rising Sun) е американски криминален трилър от 1993 г. на режисьора Филип Кауфман, който е съсценарист с Майкъл Крайтън и Майкъл Бакес. Във филма участват Шон Конъри (който също е изпълнителен продуцент на филма), Уесли Снайпс, Харви Кайтел и Кари-Хироюки Тагава. Той е базиран на едноименния роман, написан от Майкъл Крайтън през 1992 г.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

По време на гала в новооткрития щаб в Лос Анджелис на Накамото, японски кейрецу, момичето на повикване Черил Лин Остин е намерена мъртва, очевидно след насилствен сексуален контакт. Лейтенантът от полицията на Лос Анджелис Уебстър "Уеб" Смит и Джон Конър, бивш полицейски капитан и експерт по японските въпроси, са изпратени да действат като връзка между японските ръководители и разследващия полицай, бившият партньор на Смит Том Греъм. По време на първоначалното разследване Конър и Смит преглеждат записите от камерите за наблюдение и разбират, че един от дисковете липсва.

Смит и Конър подозират Еди Сакамура, гаджето на Черил и агент на съперник на Накамото, в убийството й и го разпитват на домашно парти. Сакамура обещава да донесе нещо на Конър, но Конър неохотно го пуска, след като конфискува паспорта му. Ишихара, служител на Накамото, когото Конър е разпитвал преди това, доставя липсващия диск, който ясно показва как Сакамура убива Черил. Греъм и Смит ръководят нападение на SWAT в къщата на Сакамура. Той се опитва да избяга със спортна кола Vector W8, но катастрофира и е убит.

Смит научава, че Сакамура се е опитал да се свърже с него относно липсващия диск, така че той и Конър занасят диска на експерт, Джинго Асакума, който разкрива, че дискът е бил цифрово променен, за да замеси Сакамура.

Накамото е в разгара на чувствителни преговори за придобиване на американска компания за полупроводници, като сенатор Джон Мортън, гост на партито, внезапно променя позицията си относно законопроект, който би попречил на сливането да се осъществи. Подозирайки, че внезапната му промяна е свързана по някакъв начин с убийството, Конър и Смит се опитват да го интервюират в предизборния му офис, но без успех. При завръщането си в апартамента на Смит, дуото намира Сакамура жив и здрав. Той разкрива, че този ден е бил следен от Танака, агент по сигурността на Накамото, който се опитва да открие оригиналния диск. Не искайки да бъде видян със Сакамура, Танака открадна спортната му кола и се самоуби, като я разби. Сакамура дава на Конър оригиналния диск, но преди той да си тръгне, лейтенант Греъм пристига с Ишихара. Сакамура е убит, биейки се с хората на Ишихара, а Смит е прострелян и оставен да умре, оцелявайки само благодарение на бронежилетка.

След като е разпитан, Смит е пуснат в платен отпуск поради текущо разследване на по-ранно обвинение в корупция. Прегрупирайки се с Конър и Джинго, тримата разглеждат оригиналния запис от камерата за наблюдение, който показва как сенатор Мортън извършва еротично задушаване на Черил. Погрешно вярвайки, че я е убил, Мортън променя позицията си по законопроекта за регулиране, за да остане в благоволението на Накамото. След напускане на заседателната зала на кадрите се вижда как друга фигура се приближава и убива Шерил чрез удушаване.

Надявайки се да измъкнат убиеца, Конър и Смит изпращат по факса на Мортън кадри от кадрите, показващи участието му в убийството. Мортън се свързва с Ишихара, разкривайки, че изпълнителният директор участва в прикриването, след което Мортън се самоубива. Конър, Смит и Джинго прекъсват преговорите за сливане, за да покажат на президента Накамото Йошида записа от камерите за наблюдение. Боб Ричмънд, американски адвокат, работещ за Накамото, разкрива, че той е истинският убиец и се опитва да избяга, само за да бъде убит от приятелите якудза на Еди Сакамура.

Йошида поддържа своята невинност и невинността на колегите си, тихомълком заточвайки Ишихара на работа на бюро обратно в Япония. Смит кара Джинго вкъщи, където тя поставя под съмнение дали Ричмънд наистина е убиецът или просто е поел провала, за да защити някой по-висок в компанията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Fugitive' busts out at top of box office // Посетен на August 18, 2021.
  2. Rising Sun // IMDb. Посетен на August 18, 2021.
  3. Variety film review; August 2, 1993.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]