Направо към съдържанието

Илюстрован ръкопис от Келс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Книга на Келс)
Илюстрован ръкопис от Келс
Codex Cenannensis
Първо изданиеIX век
Оригинален езиклатински
Илюстрован ръкопис от Келс в Общомедия

Илюстрованият ръкопис от Келс или Книгата от Келс е ранносредновековен илюстрован ръкопис, съдържащ евангелията на Матей, Марк, Лука и Йоан, заедно с някои допълнителни предговори и коментари.

Книгата от Келс е евангелска книга, съдържаща четирите разказа за живота на Христос, които формират Новия Завет на Библията. Това е едно от малкото оцелели ценни примери на влиятелна традиция в производството на книги, която процъфтява в Ирландската църква през осми и девети век. Името на ръкописа произлиза от манастира в Келс в Ирландия. Манастирът е основан около 807 г. от монаси, които бягат от атаките на викингите над манастира Йона, край западния бряг на Шотландия.

Въпреки че е невъзможно да се датира ръкописът с абсолютна сигурност, общовъзприето е, че той вероятно е започнат в Йона в края на осми век и може би е пренесен в Ирландия за безопасност преди неговото завършване. Той остава в Келс до края на седемнадесети век, когато е пренесен в Trinity College в Дъблин за съхраняване.

Илюстрованият ръкопис от Келс свидетелства за средновековния живот в Ирландия. В периода между XI и XII век, празни участъци между неговите страници са използвани за документиране на сделки със земя в и около селището Келс. Днес това би било разглеждано като вандализъм, но по онова време доказателството за собственост върху земята е подчертано, ако е записано на стари ръкописи или свитъци. Вероятно свещеният характер на книгата също е помагал за укрепването на правната връзка[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. FutureLearn. Uses of the Book of Kells // FutureLearn. Посетен на 22 март 2020. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]