Кротийм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Кротийм“
Croteam
Давор Хунски и Ален Ладавац през 2015 г.
Давор Хунски и Ален Ладавац през 2015 г.
ТипДружество с ограничена отговорност
Индустриявидеоигри
Основаванеавгуст 1992 г.
ОснователиДавор Хунски
Дамир Перович
Роман Рибарич
Деан Секулич
СедалищеЗагреб, Хърватия
Ключови личностиРоман Рибарич (главен изпълнителен директор)
Давор Хунски (главен творчески директор)
Дамян Мравунац (главен маркентигов директор и композитор)
Служители42 (към 2022 г.)
ПродуктиSerious Sam
The Talos Principle
Холдингова компанияДиволвър Диджитъл“ (от 2020 г.)
Уебсайтwww.croteam.com

„Кротийм“ (на английски: Croteam, означаващо „хърватски екип“) е хърватска компания за разработване на видеоигри със седалище в Загреб. Основана е от четиримата бивши съученици Давор Хунски, Дамир Перович, Роман Рибарич и Деан Секулич в края на август 1992 г. Известна е най-вече с поредицата си от игри със стрелба от първо лице Serious Sam („Сериозният Сам“), чиято първа игра Serious Sam: The First Encounter е издадена през 2001 г. Дело на компанията е и логическата игра The Talos Principle („Принципът на Талос“) от 2014 г., чиято втора част The Talos Principle II е издадена през 2023 г. Компанията наброява около 40 служители към 2020 г. и през октомври същата година е закупена от своя дългогодишен американски издателски партньор „Диволвър Диджитъл“ със седалище в Остин (столицата на щата Тексас).[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана от Давор Хунски, Дамир Перович, Роман Рибарич и Деан Секулич.[2] Хунски и Рибарич са родени и израстват в загребския квартал „Утрина“. Запознават се на около 6-годишна възраст в основното училище „Младост“, в което учат в продължение на осем години. Перович и Секулич идват от съседните квартали „Слобощина“ и „Сопот“. Четиримата са съученици в един и същ клас през четирите си години в столичната гимназия „Никола Тесла“, която завършват през 1991 г. като част от последното поколение на училището. Братът на друг съученик е първият хърватин, издал успешна видеоигра. След като Хунски и Рибарич научават, че разработчикът печели от начинанието си, решават да се занимават професионално с разработването на игри. В края на август 1992 г., докато учат в различни университети, Хунски и Рибарич се събират с Перович и Секулич, за да основат „Кротийм“. Персоналните компютри като „Амига“ са скъпи по това време, поради което екипът се сдобива с хардуер от сивия пазар. Компанията се помещава първоначално в апартамента на Рибарич в „Утрина“, а по-късно е нает офис в сградата, в която Хунски живее с майка си, като разходите за наема и оборудването се поемат от родителите на различни служители. Други членове на екипа като Секулич работят от вкъщи и споделят изходните кодове с другите чрез дискети. Междувременно се налага някои от служителите, включително и Хунски, да отслужат едногодишната си военна служба. „Кротийм“ по-късно наема офис площи от Бродарския институт.

Първи опити за създаване на игри[редактиране | редактиране на кода]

Първата игра на компанията представлява клонинг на Sokoban от 1982 г., с която цели да покаже, че екипът може да завърши игра успешно. След края на проекта екипът решава да създаде футболна игра, която става впоследствие клонинг на поредицата Sensible Soccer. Работата по Football Glory започва в края на 1993 г. и приключва през октомври 1994 г. През това време към компанията се присъединяват Адмир Елезович, Ален Ладавац, Томислав Понграц и Марко Секулич. Играта е пусната на 6 ноември 1994 г. за моделите „500“, „1200“ и „4000“ на „Амига“, а през май 1995 г. е издадена версия и за MS-DOS. Не след дълго компанията получава заплаха за съдебни действия от разработчика на Sensible Soccer „Сенсибъл Софтуеър“, поради което „Кротийм“ прекратява нататъшната си работа по Football Glory. Версията ѝ с футбол на закрито, озаглавена Five-A-Side Soccer, е завършена през 1995 г. и е предназначена за системите „Амига 500“, „1200“ и „4000“.[3] Замислено е да се издаде от „Блак Леджънд“ като Football Glory Indoors, но компанията е закрита през 1996 г. поради спад на пазара за игри за „Амига“. Играта е издадена накрая от все още действащия немски клон на издателя през 1996 г., преди този клон също да бъде закрит. „Кротийм“ накрая пуска Five-A-Side Soccer като софтуер за обществено достояние през март 2000 г.

През 1995 г. студиото започва работа по предназначената за „Амига 4000“ с допълнителен хардуер игра Save the Earth, създадена за детското предаване Turbo Limach Show, излъчвано от Хърватското радио и телевизия (ХРТ). Разработката ѝ приключва през януари 1996 г. и играта се използва в детското предаване всяка седмица между март и юли 1996 г.

Поредицата Serious Sam[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 1996 г. компанията решава следващата ѝ игра да бъде триизмерна и да включва стрелба от първо лице с мрачна атмосфера и през септември обявява заглавието Flesh. Давор Томичич, друг бивш съученик на четиримата основатели, се присъединява към „Кротийм“ в края на 1997 г. Обликът на играта, позната вече като In the Flesh, е променен към по-светъл в по-ярка и отворена среда, след което е преименувана като Serious Sam година по-късно по настояване на Рибарич. През 1999 г. е нает Дамян Мравунац като композитор и дизайнер на звукови ефекти, поемайки втората длъжност от Рибарич. Скоро се включват Динко Павичич и Петър Иванчек, с което се съставя екипът за разработка на играта.

Първата игра от поредицата е Serious Sam: The First Encounter, издадена през 2001 г. от „Гадъринг ъф Дивелъпърс“, а втората – Serious Sam: The Second Encounter – през 2002 г. И двете се поддържат за „Уиндоус“ и използват вътрешния игрови двигател Serious Engine на компанията. През 2002 г. са пуснати за „Ексбокс“. Продължението – Serious Sam 2 – е пуснато на 11 октомври 2005 г. за компютър и „Ексбокс“ и използва двигателя Serious Engine 2.[4][5]

През 2007 г. започва разработката на Serious Sam 3: BFE, която представлява предистория на първата игра. През 2010 г. „Кротийм“ пуска римейкове с висока разделителна способност на оригиналните игри от поредицата с подобрени текстури и модели, подобрен двигател, потребителски интерфейс и звук, както и допълнителни функции. Serious Sam 3: BFE е пусната за „Уиндоус“ през ноември 2011 г., последвана от версии за macOS и „Линукс“. Версията за „Ексбокс 360“ е пусната чрез „Ексбокс Лайв Аркейд“ през септември 2012 г., а през март 2014 г. се поддържа и за „ПлейСтейшън 3“ чрез „ПлейСтейшън Нетуърк“.

През декември 2014 г. компанията издава логическата игра от първо лице The Talos Principle („Принципът на Талос“) за „Уиндоус“, macOS и „Линукс“.[6] Продължението ѝ The Talos Principle II е издадено през ноември 2023 г.

През октомври 2019 г. Ален Ладавац напуска „Кротийм“ и се присъединява към мюнхенския клон на „Гугъл“, за да работи по проекта „Стадия“. По време на късния етап от разработката на Serious Sam 4 през 2020 г. съставът на компанията наброява около 40 служители. На 16 октомври 2020 г. „Диволвър Диджитъл“ купува „Кротийм“ от Рибарич, Секулич, Елезович, Хунски и Томичич.[1] По това време компанията се състои от пет правни лица – „Абест ООД“, „Дес информатика ООД“, „Небо из сна ООД“, „Небо медия ООД“ и „Плави слон ООД“ – всяко от които притежава части от интелектуалната собственост на „Кротийм“. Консолидирани са чрез сливането на последните четири в „Абест ООД“ на 1 април 2021 г., с което последното се оставя като единствен субект на „Кротийм“.

„Кротийм Инкюбейтър“[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 г. „Кротийм“ основава отдела „Кротийм Инди“, целящ да подкрепя чрез инвестиции и копродукции малки хърватски независими екипи за разработка на игри. Първата такава копродукция на „Кротийм“ е Scum от „Геймпайърс“, за която е сключен договор през декември 2015 г. Впоследствие отделът е разширен като програма за бизнес инкубатор, предоставяща на екипите офиси и технологично оборудване, а понякога и финансова подкрепа. През март 2018 г. е обявен официално като „Кротийм Инкюбейтър“, като по това време включва шест студиа, помещаващи се в общ офис в Загреб. Сред първите игри, издадени от „Кротийм Инкюбейтър“, са I Hate Running Backwards, Tormental и Battle Bolts. Рибарич изпълнява функцията на президент на отдела, Никола Мосетиг – на вицепрезидент, Дамян Мравунац – на главен изпълнителен директор, а Зено Жокал – на мениджър по маркетинга и връзки с обществеността.

Разработени игри[редактиране | редактиране на кода]

Година Игра Платформа Издател
1994 Football Glory Амига
MS-DOS
„Блак Леджънд“
1996 Save the Earth „Амига“
Five-A-Side Soccer „Блак Леджънд“
2001 Serious Sam: The First Encounter „Уиндоус“
„Ексбокс“
„Гадъринг ъф Дивелъпърс“
„Готъм Геймс“
2002 Serious Sam: The Second Encounter
2005 Serious Sam 2 „2К Геймс“
2009 Serious Sam HD: The First Encounter Нинтендо Суич
ПлейСтейшън 4
Стадия
„Уиндоус“
Ексбокс 360
Ексбокс Уан
„Диволвър Диджитъл“
2010 Serious Sam HD: The Second Encounter
2011 Serious Sam 3: BFE Линукс
macOS
„Нинтендо Суич“
ПлейСтейшън 3
„ПлейСтейшън 4“
„Стадия“
„Уиндоус“
„Ексбокс 360“
„Ексбокс Уан“
2014 Sigils of Elohim Андроид
iOS
„Линукс“
macOS
„Уиндоус“
The Talos Principle „Андроид“
iOS
„Линукс“
macOS
„Нинтендо Суич“
„ПлейСтейшън 4“
„Стадия“
„Уиндоус“
„Ексбокс Уан“
2017 Serious Sam VR: The First Encounter „Линукс“
„Уиндоус“
Serious Sam VR: The Second Encounter
Serious Sam VR: The Last Hope „Уиндоус“
The Talos Principle VR „Линукс“
„Уиндоус“
Serious Sam 3 VR: BFE
2020 Serious Sam 4 „ПлейСтейшън 4“
ПлейСтейшън 5
„Стадия“
„Уиндоус“
„Ексбокс Уан“
„Ексбокс Сирийс X/S“
2023 The Talos Principle II „ПлейСтейшън 5“
„Уиндоус“
„Ексбокс Сирийс X/S“

Копродуцирани игри[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Платформа Разработчик
отменена Evil's Doom „Амига“ „Олимпия Софтуеър“
1994 Embryo „Бийонд Артс“
1995 Inordinate Desire MS-DOS „Върчуъл Артс“
2018 I Hate Running Backwards „Линукс“
„Нинтендо Суич“
„ПлейСтейшън 4“
„Уиндоус“
„Ексбокс Уан“
„Бинкс Интърактив“
2019 Battle Bolts „Уиндоус“ „Шот Секънд“
Unity of Command II „2x2 Геймс“
2020 The Hand of Merlin „Рум-Си Геймс“
2022 Serious Sam: Siberian Mayhem „ПлейСтейшън 5“
„Уиндоус“
„Ексбокс Сирийс X/S“
„Таймлок Студио“
Serious Sam: Tormental „Уиндоус“ „Гънграундс“
предстояща Scum „Геймпайърс“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Nova akvizicija: Devolver Digital preuzeo Croteam // rep.hr, 22 октомври 2020 г. Посетен на 1 май 2024 г. (на хърватски)
  2. К. Тор Дженсън. How Serious Sam Paved the Way for Global Game Development // сп. PCMag. 24 септември 2020 г. Посетен на 1 май 2024 г. (на английски)
  3. Ренато Педишич. RETRO DOZA #40 – Poznata hrvatska nogometna videoigra – Football Glory // hcl.hr, 3 декември 2012 г. Посетен на 1 май 2024 г. (на хърватски)
  4. Джъстин Калвърт. Serious Sam 2 Development Update // gamespot.com, 23 септември 2003 г. Посетен на 1 май 2024 г. (на английски)
  5. Брендън Синклър. Serious Sam Sequel Locked and Loaded // gamestop.com, 27 септември 2005 г. Посетен на 1 май 2024 г. (на английски)
  6. Джефри Матулеф. The Talos Principle Gets a December Release Date on Steam // eurogamer.net, 4 ноември 2014 г. Посетен на 1 май 2024 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Croteam в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​