Направо към съдържанието

Отавиано Мария Сфорца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Отавиано Сфорца)
Отавиано Мария Сфорца
граф на Лугано
Лични данни
Роден
Починал
25 май 1477 г. (19 г.)
Семейство
ДинастияСфорца
БащаФранческо I Сфорца
МайкаБианка Мария Висконти
Потомциняма
Герб
Отавиано Мария Сфорца в Общомедия

Отавиано Мария Сфорца (на италиански: Ottaviano Maria Sforza, * 30 април 1458 в Асти или Милано, Миланско херцогство, † 25 май 1477) от фамилията Сфорца е граф на Лугано.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е най-малкото дете на Франческо I Сфорца (* 1401, † 1466) – херцог на Милано от 1450 г. и на втората му съпруга Бианка Мария Висконти (* 1424, † 1468) – единствена дъщеря и наследница на Филипо Мария Висконти – херцог на Милано.

Има пет братя (двама от които – херцози на Милано) и две сестри:

Има една полусестра от първия брак на баща ѝ и 35 полубратя и полусестри от извънбрачните му връзки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Отавиано губи баща си през 1466 г., на 8-годишна възраст, и управлението на херцогството минава у най-големия му брат Галеацо Мария Сфорца. Последният, след смъртта на майка им (може отровена от него) през 1468 г., се жени за Бона Савойска, от която има четири деца, най-голямото от които е Джан Галеацо. Политиката на новия херцог, съветван от секретаря на баща му Чико Симонета е насочена към укрепване на съюзите с Флоренция. Тя не се хареса на миланските гибелини, свързани с Арагонците, и на братята му, които впоследствие са прогонени от Милано.

Смъртта на Галеацо през 1476 г. (който е наследен от сина си Джан Галеацо) води до борба за власт между регентката майка – херцогиня Бона и нейните шуреи Лудовико „Мавърът“, Сфорца Мария, Асканио Мария и Отавиано. Първоначално надделява Бона, която разчита на мъдрите съвети на Чико Симонета, докато братята Сфорца се организират военно с помощта на кондотиера Роберто ди Сан Северино – племенник на Франческо Сфорца (като син на сестра му Елиза Сфорца).

Докато братята му в крайна сметка се показват, поне на външен вид, разкаяни и покорни, младият Отавиано вместо това желае да продължи битката и тръгва да събере армия, която да изпрати срещу Бона. Въпреки това, когато пристига в Риволта, пред река Ада, той иска да премине реката, въпреки че е пълноводна, но течението надделява и графът се удавя на 19-годишна възраст.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  • ((It)) Daniela Pizzagalli, La Signora di Milano, Rizzoli, 2000, Milano. ISBN 88-17-86328-9
  • ((It)) Mariana Frigeni Careddu, Ludovico il Moro, Piacenza, Sperling&Kupfer Editori, 1997
  • ((It)) Sfòrza, Enciclopedia Italiana, treccani.it
  • ((en)) Lacy Collison-Morley: The Story of the Sforzas, New York 1934
  • Francesco Sforza, на Medlands

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ottaviano Maria Sforza в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​