Направо към съдържанието

Пашова къща (Мелник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бейска къща (Мелник))
Пашова къща
Карта Местоположение
Видкъща
Местоположение Мелник, България
Изграждане1815 г.
Етажи3
Статутпаметник на културата

Пашовата, Ибрахимбеговата или Бейската къща е възрожденска къща, паметник на културата в град Мелник, типичен представител на мелнишката къща.[1] В 1968 година в сградата е настанен историческият музей на града,[2] който се помещава тук до началото на 90-те години на ХХ век, когато къщата е реституирана.

Комплексът от сгради е изграден в голям терасиран двор, на южен скат, спускащ се стръмно към Мелнишкото дере,[2] в началото на XIX век за Ибрахим бей и се е състоял от две жилищни сгради – харемлък за жените и селямлък за мъжете, свързани с малка постройка хазна[1] и стопански сгради. Запазен е само харемлъкът, който е наричан и Пашова къща, по името на последния собственик.[2]

Къщата е триетажна и се състои от приземие, междинен и жилищен етаж. Приземието е каменно и било открито към двора. Вътрешна стълба води към междинния етаж, който е с малки прозорци и днес е разделен на малки офиси. Над него жилищният етаж е значително по-висок и е с паянтов градеж. От юг има три стаи, силно издадени еркерно, чиито подови нива на раздвижени. Таваните са с фини, резбовани с растителни мотиви профили. Камините са украсена с щукатура. На север са кухнята и хамамът, а помещението на запад днес го няма. Стрехите са обшити.[2] От години наред къщата се руши.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1995. ISBN 954-90006-1-3. с. 76.
  2. а б в г Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1995. ISBN 954-90006-1-3. с. 77.