Направо към съдържанието

Вампирът (Стивън Кинг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вампирът)
Вампирът
АвторСтивън Кинг
Създаване1973 г.
САЩ
Първо издание
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи, ужаси
Видразказ
Публикувано всп. Cavalier (1973);
сборник „Нощна смяна“ (1978)

„Вампирът“ (на английски: The Boogeyman) е разказ от Стивън Кинг, публикуван за първи път през 1973 г. в изданието на списание Cavalier за месец март, а по-късно включен в сборника на Кинг „Нощна смяна“ през 1978 г. Разказът е филмиран два пъти – веднъж от Джеф Широ през 1982 г. и втори път от Джулиано Динока.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива в психиатричния кабинет на доктор Харпър, където пациентът Лестър Билингс разказва на психиатъра за ужаса, който е преживял – а именно смъртта на трите му деца, причинена според него от вампир, който се крие в гардероба. При последното убийство Билингс дори е видял вампира, но е избягал от ужас.

Смъртта и на трите деца е определена като нещастен случай или като настъпила вследствие на срещан здравословен проблем, но Билингс е изключително разстроен от случилото се и се чувства виновен, че не е предотвратил хода на събитията. Психиатърът му казва, че ще са нужни нови посещения при него, за да се справят с въпросите, които измъчват Билингс и последният остава с впечатление, че доктор Харпър не му вярва. Лекарят предлага на Билингс да си запише час при сестрата и пациентът напуска кабинета, но след като не открива сестрата, се връща и заварва кабинета празен. Вратата на гардероба е открехната и оттам излиза чудовищният вампир, като все още държи в ноктестата си ръка маската с лицето на психиатъра.