Арменска революционна федерация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дашнакцутюн)
Арменска революционна федерация
Հայ Յեղափոխական Դաշնակցութիւն
Ръководител(и)Хрант Маркарян
Основател(и)Кристапор Микаелян
Степан Зорян
Основана1890 г.
СедалищеЕреван, Армения
Членове32 000 души[1] (2007)
Член наСоциалистически интернационал
ИдеологияАрменски национализъм
Демократичен социализъм
Полит. позициялевица
Национално събрание
0 / 132
Сайтarfd.info
Знаме на партията
Арменска революционна федерация в Общомедия
Деецът на Федерацията в България Панов (Рашид Тер-Матевосян)

Арменската революционна федерация (на арменски: Հայ Յեղափոխական Դաշնակցութիւն) е арменска политическа партия, основана в Тифлис (по-късно преименуван на Тбилиси) през 1890 година от Кристапор Микаелян, Степан Зорян и Симон Заварян. Партията функционира в Армения и в други държави, където съществуват компактни арменски общности — предимно в Ливан и в Нагорни Карабах (до ликвидирането му от Азербайджанската армия през септември 2023 с последващото етническо прочистване), където преобладават етническите арменци.

Идеологията на АРФ е социализъм, съчетан с арменски национализъм. Член е на Социалистическия интернационал. Провежда кампании за признаване на арменския геноцид, както и за получаване на репарации. Освен това е радетел за образуването на Велика Армения, изтъквайки Севърския договор от 1920 година.

Въпреки че преди падането на руската монархия през 1917 година никога не се е борела за отделяне на Източна Армения от Русия, а само за освобождението от турска власт на Западна Армения,[2] изиграва важна роля за формирането на Демократична република Армения, която попада под съветска власт през 1920 година. По време на съветския период от арменската история ръководството на АРФ е в изгнание. След колапса на Съветския съюз партията се завръща в активния политически живот на страната.

На последните парламентарни избори, проведени на 6 май 2012 година, партията заема четвърто място с 5,8% от гласовете и 6 депутатски места. През 2018 година с 3,9% от гласовете остава извън парламента.[3]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]