Направо към съдържанието

Книга Естир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Книга за Естир)
Книга Естир
אֶסְתֵּר
СъздаденIV век пр. Хр.
Оригинален езикиврит
ПоредицаСтар завет
ПредходнаКнига Иудит
СледващаКнига на Иова
Книга Естир в Общомедия

Естир“ е историческа книга в Стария завет на Библията

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Красивата еврейска девойка на име Адаса (или Естир, звезда), отгледана в двореца на персийския цар Асуир (Ксеркс I) от роднината ѝ Мардохей, е избрана да бъде новата царица. Когато царският придворен Аман убеждава царя еврейското население да бъде унищожено, Естир рискувайки живота си разкрива пред царя користния план и така спасява сънародниците си – изгнаници. Мардохей установява „Празника на Пурим“, свързан с жребия („пур“, мн.ч. „пурим“), което Аман хвърля, за да установи деня на избиването на юдеите.

Значение на книгата „Естир“ в юдейската традиция и култура[редактиране | редактиране на кода]

В юдейската традиция книгата има голямо разпространение и е важна част от еврейската празнична система във връзка с установяването на празника Пурим. „Естир“ е книгата, чрез която се дава логично обяснение за възникването на Пурим и основанието той да продължава да се празнува и до днес.

Дата на написване[редактиране | редактиране на кода]

Според еврейската традиция книгата е написана около 400 г. пр. Хр., а в християнските среди се датира преди падането на персийската империя от Александър Македонски (около 300 г. пр. Хр.).

Ръкописни свитъци на книгата „Естир“ от архива на Нац. библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с инвентарни номера НБКМ 3/987, НБКМ 3/984, НБКМ 3/995

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]