Направо към съдържанието

Милтиад Младши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Милтиад младши)
Милтиад
Μιλτιάδης
древногръцки военачалник

Роден
около 554 г. пр.н.е.
Починал
489 г. пр.н.е. (65 г.)
ПогребанГърция
Семейство
ДецаКимон
Милтиад в Общомедия

Милтиад (на старогръцки: Μιλτιάδης) е атински стратег (пълководец), живял през 5 век пр.н.е. и умрял около 488 пр.н.е.. По време на Гръко-персийските войни побеждава персите в битката при Маратон (490 пр.н.е.)[1].

Битката с персите при Маратон се забавя няколко дни, защото поредните командващи стратези не се осмеляват да проведат двубоя срещу няколко пъти по-многочислената персийска армия. Така битката не се състои, докато идва деня на командването на стратега Милтиад Младши, който взема героичното решение да даде начало на бойните действия, в които малочислените атиняни обръщат многобройната персийска армия в бягство.

Шлемът на Милтиад Млади, принесен като дар в храма на Зевс в Олимпия

Милтиад произхожда от стар аристократичен род. През 524 г. пр.н.е. е избран за архонт-епоним в Атина, а по-късно (от 520 г. пр.н.е.) управлява в качеството на тиран на тракийския Херсонес като наследник на Милтиад Старши. През 513 г. пр.н.е. е принуден да стане васал на персийския цар Дарий Хистасп и да го съпровожда в похода му срещу скитите, и е оставен с другите гърци да охранява построения от персите мост над река Дунав. По време на Йонийското въстание, Милтиад е принуден да напусне Херсонес и да се укрие в Атина. Там той е обвинен в това, че е бил тиранин в Тракия, но е оправдан.

След съда, Милтиад става един от най-влиятелните политици на Атина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Miltiades the Younger // Енциклопедия Британика. 30 октомври 2007. Посетен на 2 февруари 2019. (на английски)