Кутузов (орден)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Орден Кутузов)
„Кутузов“
Орден „Кутузов“, първа степен
Информация
ДържаваСССР, Русия
Избираемоствисши военни
Присъждан заизключително военно лидерство
Статусвръчва се
Пластинки
Статистика
Учредено29 юли 1942 г.
Положение в стълбицата на отличията
По-високоорден „Жуков“
Еднаквоорден „Нахимов“
„Кутузов“ в Общомедия

Орденът „Кутузов“ (на руски: Орден Кутузова) е военна награда на Съветския съюз и след това на Русия, носеща името на известния руски генерал-фелдмаршал Михаил Кутузов.

Учреден е на 29 юли 1942 г. по решение на върховния съвет на СССР и с него са награждавани старши офицери от Червената армия, за умелото отразяване на противникови атаки и успешни контранастъпления. След разпадането на Съветския съюз орденът остава сред най-високите военни награди, присъждани в Руската федерация.

Орденът Кутузов има 3 степени – 1-ва, 2-ра и 3-та. Генерал Иван Галанин, отличил се по време на битката при Сталинград, става първият носител на най-високата степен. По време на Великата Отечествена война от нея са връчени 669 броя, вкл. и на Тракторния завод в Челябинск за големия принос на работещите в него за победата над Нацистка Германия.

От втората степен на командири на корпус, дивизия или бригада са връчени 3325 ордена.

Третата степен е учредена на 8 февруари 1943 г. Връчвана е на командири на полк, началници на полкови щаб, командири на батальон и рота. От нея са връчени 3328 ордена.

Разновидности[редактиране | редактиране на кода]

Първа степен Втора степен Трета степен
Лента

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Архив на оригинала от 2009-02-07 в Wayback Machine..

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Order of Kutuzov в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​