Световен търговски център (Ню Йорк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Световен търговски център)
Световен търговски център
Световният търговски център преди терористичния акт на 11.09.2001 г.
Карта Местоположение в Манхатън
МестоположениеНю Йорк, САЩ
АрхитектМинору Ямасаки
Изграждане25 август 1966 г.
Етажи110
Височина417 m
Площ800 000 m²
Световен търговски център в Общомедия

Световният търговски център (на английски: World Trade Center) е архитектурен комплекс от 7 сгради на площ от 65 декара, като част от него са били забележителните Twin towers („Кули близнаци“) в Южен Манхатън, Ню Йорк, САЩ. Комплексът е отворен на 4 април 1973 г. и е разрушен през 2001 г., след терористичните атаки от 11 септември.

Карта

История[редактиране | редактиране на кода]

Строителството му започва на 18 януари 1964 г. и приключва през 1966 г., а е открит през 1973 г. Цената на строежа е около 760 млн. долара. Проектиран е от Минору Ямасаки и Емери Рот като най-големия търговски център в света. В основата му са два четириъгълни корпуса-близнаци (южен и северен; наречени Кулите близнаци), северната кула е висока 417 m, а южната – 415 m. Върху покривите им има площадки за хеликоптери. Всяка от двете кули има по 110 етажа и общо 104 асансьора.

Терафимите във финикийския храм в Амрит на фона на морето

Световният търговски център се състои от две еднотипни кули, наричани Близнаците. Подобна е архитектурата на Кулите Петронас в Малайзия.

В небостъргачите се намират офисите на 430 корпорации и транснационални компании, в които работят над 50 000 души. Сред най-големите компании са: „Morgan Stanley“, „Empire HealthChoice Assurance“, „Garban-Intercapital“, „Fidushay Trust“, „Bank of America“, „Fuji Bank“, „Bank of Taiwan“, „Dow Jones and Company“, „Commerzbank Capital Markets“, „EuroBrokers“ и др. Освен двата еднакви стъклено-стоманени корпуса Търговският център има информационен център, 6 паркинга с 2000 места, хотел и широк площад. През февруари 2001 г. комплексът е продаден за 3,25 млрд. долара на „Vornado Realty Trust“, което се счита за най-голямата сделка с недвижимо имущество в света.

11 септември 2001 г.[редактиране | редактиране на кода]

На 11 септември 2001 г. Световният търговски център става сцена на най-мащабния терористичен акт в света към днешна дата. Във всяка една от двете кули се блъска по един самолет, отвлечен от терористи, това са Полет 11 на „Американ Еърлайнс“ и Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс“. Версията на правителството на САЩ е, че предизвиканият от сблъсъците пожар причинява рухването на двете кули и сграда 7 в рамките на следващите два часа. Според някои сведения броят на жертвите е 2753. По официална статистика загиват 2986 души, включително и 19-те извършители на атентата.

Новите сгради[редактиране | редактиране на кода]

Новият комплекс на Световния търговски център в Ню Йорк включва пет кули, мемориал за жертвите на атаките, музей, център за обществен транспорт, 550 000 m² търговски площи и пространство за културни прояви. Шестата сграда-небостъргач все още очаква потвърждение и разрешение за построяването ѝ. Към ноември 2011 г. само един небостъргач е построен, като още 4 се очаква да бъдат завършени преди 2020 г.

Единен световен търговски център или Световен търговски център 1 (One World Trade Center) е основната сграда в комплекса и достига 104 етажа. Към април 2012 г. с поставянето на антената кулата достига височина 541,30 m и вече е най-високата сграда в Западното полукълбо. Сградата се счита като най-сигурната в Америка. Изградена е върху ядро от армиран бетон, гигантска 70-тонна бетонна плоча в основата, а стоманените греди са покрити с огнеустойчив материал. Стълбите са здрави и по-широки от обикновено, за да позволят на пожарникарите да се движат свободно, докато хората се евакуират при потенциален инцидент. Изключителните мерки за сигурност са и една от причините за рекордно високата цена от 3,9 милиарда долара за построяването на небостъргача. Собственост е на държавната агенция Port Authority of New York and New Jersey („Пристанищни власти на Ню Йорк и Ню Джърси“). Управлява се от организацията Durst Organization.

На 3 ноември 2014 г. новият небостъргач на Световния търговски център посреща първите си наематели – служителите на издателската компания Condé Nast. Около 175 души на ръководни постове започват да работят в небостъргача. На няколко метра от новата сграда се намират мемориалът и музеят в памет на загиналите на 11 септември 2001 г. Те са построени точно на мястото на бившите кули близнаци.

За пролетта на 2015 г. е предвидено откриване на обсерватория между 100-тния и 102-рия етаж на небостъргача.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]