Направо към съдържанието

Херберт Зилберер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Херберт Силберер)
Херберт Зилберер
Herbert Silberer
австрийски психоаналитик
Роден
Починал
12 януари 1923 г. (40 г.)
Научна дейност
ОбластПсихология
Херберт Зилберер в Общомедия

Херберт Зилберер (на немски: Herbert Silberer) е австрийски психоаналитик, участник в професионалния кръг около Зигмунд Фройд, който включва други пионери на психологическото изследване като Карл Юнг, Алфред Адлер и други. Неговото минало включва атлетика и спортен журнализъм.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1910 година Зилберер става член на Виенското психоаналитично общество. Статиите публикувани през следващите няколко години показват нарастващия интерес на Зилберер в областта на езотеризма и мистицизма. Фройд признава неговите приноси към символизма, както прави Вилхелм Щекел, с който Зилберер поддържа добри отношения след раздялата си с Фройд.

През 1914 година Зилберер написва книга за взаимовръзката между модерната психология, мистицизма и езотеричните традиции (по-точно западните, християнските традиции като херметизъм, алхимия, розенкройцерският орден и масонството): „Probleme der Mystik und ihrer Symbolik“ („Проблеми на мистицизма и неговия символизъм“). Много от прозренията на Зилберер, особено тези във връзката между алхимичните образи и модерната психология са подобни на тези развити по-интензивно от Юнг, факт признат от Юнг в неговата работа върху темата „Психология и алхимия“. Книгата на Зилберер е хладно отхвърлена от Фройд. Той се обезверява и по-късно се обесва след като е изхвърлен от кръга на сътрудници на Фройд.

Избрани творби[редактиране | редактиране на кода]

  • Hidden symbolism of alchemy and the occult arts Translated by Смит Джелиф (1971) ISBN 0-486-20972-5
  • Problems of mysticism and its symbolism Translated by Smith Ely Jelliffe (1970) ISBN 0-87728-038-X
  • Der Traum. Einführung in die Traumpsychologie (Amsterdam, 1966)
  • Viertausend kilometer im ballon (Leipzig, 1903)
  • Der zufall und die koboldstreiche des unbewussten (Bern and Leipzig, 1921)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]