Направо към съдържанието

Ян Удо Холей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ян ван Хелсинг)
Ян Удо Холей
ПсевдонимЯн ван Хелсинг
Роден22 март 1967 г. (57 г.)
Професияписател
Националност Германия
Активен период1993-
Жанристорически роман, документалистика
Темаконспиративни теории, стара история
Направлениеesoterisicm
Известни творби„Не пипай тази книга!“
„Хилядолетната лъжа“
ДецаАмадеус
Уебсайтsecret.TV

Ян Удо Холей (на немски: Jan Udo Holey) е германски писател на бестселъри в жанра езотерика и исторически роман. Пише под псевдонима Ян ван Хелсинг (Jan van Helsing).

Известен е предимно с книгите си „Не пипай тази книга!“, „Хилядолетната лъжа“, „Децата на новото хилядолетие“ и „Властта на тайните общества през ХХ век“, като две от книгите му за тайните общества са били забранени в Германия, Франция и Швейцария.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Ян Удо Холей е роден на 22 март 1967 г. в историческия баварски град Динкелсбюл, Западна Германия (ФРГ). Той е второто от трите деца на заможното семейство на Йоханес и Луизе Холей. Баща му се счита за традиционен гностик и е автор на книги на гностическа и езотерична тематика. Майка му е издател и се определя за медиум. На 14 години приема псевдонима „Ван Хелсинг“ след като прочита книгата за вампири на Брам СтокърДракула“.

Учи в Крайлсхайм, Баментал, Кеймбридж и Мюнхен. След дипломирането си започва да пътува по света и да се среща с различни духовни лица, хора от разузнаването, от масонските ложи, медиуми и други лица.

В резултат на проучванията си написва през 1993 г. първата си книга „Тайни общества и тяхната власт през 20 век“. Публикувана е през 1994 г. от издателство „Еверт“ и след няколко месеца става бестселър. В нея се развива пространно конспиративната теория за управлението на съвременния свят от тайни общества като масони, илюминати, групировки на магнати и евреи, и други сили, които искат да въведат Нов световен ред. В подкрепа на хипотезите си се основава на различни документи, някои от които не са признати за достоверни, като „Протоколите на Ционските мъдреци“.

През 1995 г. е публикувано продължението на романа „Тайни общества 2“. Поради оплакване на страна на еврейските общности от Манхайм, Германия, и на банкови лобита, че книгите са антисемитски, с решение на съда през 1996 г., целият тираж на книгите е иззет в Германия и Швейцария, и е върнат на издателството. Конфискацията е отменена през 2001 г.

През 1996 г. Ян Холей отваря книжарница в центъра на Нюрнберг. В същата година е издадена книгата му „Третата световна война“, която пише заедно с Франц фон Щайн, за предсказанията за апокалиптичното развитие на света от различни ясновидци и тяхното тълкуване.

В следващата си книга „Начинанието Алдебаран“ се занимава с въпросите за разкриването на мистериозните тайни оръжия на нацистите и контактите с извънземни в Германия.

През 1998 г. публикува първата си книга под истинското си име „Die innere Welt“ (Вътрешният свят), в която преразказва история на посетител на книжарницата в Нюрнберг, оставяйки на читателя да прецени кое от разказа е истина.

В книгата си от 2001 г. „Децата на новото хилядолетие“ разглежда феномена наречен „децата индиго“ и увеличаването на медиумите и езотеризма в съвременния свят.

Към темата за илюминатите и тайните знания за личен просперитет писателят се връща през 2004 г. с книгата си „Не пипай тази книга!“.

През 2006 г. Ян Холей създава уеб-телевизионния канал „Secret.tv“, чрез който в периода 2007 – 2010 г. разпространява своите конспиративни и езотерични теории.

Заедно с писателя Щефан Ердман осъществяват през 2006 г. филма „Лъжата за Хеопс“, а през 2008 г. издават и книгата „Хилядолетната лъжа“, в които разглеждат въпросите на официалната историография на пирамидите в Гиза и нейното разминаване с различни установени научни факти.

От края на 90-те години той публикува произведенията си чрез основаното от майка му издателство „Ama Deus“, което издава сходна по тематика литература. От 31 декември 2009 г. той е негов изпълнителен директор.

През 2010 г. участва в проучвания с Щефан Ердман по проекта си за живота на Хитлер след Втората световна война в Южна Америка. Резултатите са публикувани в книгата „Hitler überlebte in Argentinien“ (Хитлер оцелява в Аржентина).

Както споменава в някои от книгите си, Ян ван Хелсинг е създател на онлайн изданието secret.TV Архив на оригинала от 2016-08-25 в Wayback Machine., което предлага алтернативни перспективи за реалността, в която живеем, различни от „истините“, предлагани от масовите медийни източници. Изданието е на немски с частичен превод на английски.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Като Ян ван Хелсинг[редактиране | редактиране на кода]

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Властта на тайните общества през XX век или защо човек не управлява света: пътеводител за намесата на ложита в едрите финанси и властта. Тристранна комисия, Билдербергери, Съвет за външна политика, ООН, Geheimgesellschaften und ihre Macht im 20. Jahrhundert (1994) – иззета в Германия през 1996 г., решението за конфискация е отменено през 2001 г.
  • Тайни общества 2, Geheimgesellschaften 2 (1995) – интервюта, иззета в Германия през 1996 г., решението за конфискация е отменено през 2001 г.
  • Третата световна война, Buch 3 – Der dritte Weltkrieg (1996) – с Франц фон Щайн
  • Начинанието Алдебаран: контакти с хора от друга слънчева система: сензанционните преживявания на семейство Файстле, Unternehmen Aldebaran. Kontakte mit Menschen aus einem anderen Sonnensystem. Die sensationellen Erlebnisse der Familie Feistle (1997)
  • Не пипай тази книга!, Hände weg von diesem Buch! (2004)
  • Кой се страхува от черния мъж?, Wer hat Angst vor’m schwarzen Mann…? (2005)
  • Nationale Sicherheit – Die Verschwörung. Streng geheime Projekte in Technologie und Raumfahrt (2005)
  • Хилядолетната лъжа: по следите на загадката на пирамидите, Die Jahrtausendlüge. Auf der Spur des Pyramidenrätsels (2008) – с Щефан Ердман
  • Книгата за един милион евро!, Das 1-Million-Euro-Buch (2009) – с д-р Динеро (Марчело А. Елбаум)
  • Тайните общества 3: войната между масоните, разкрития на масон от висша степен!, Geheim-Gesellschaften 3 – Krieg der Freimaurer (2010)
  • Hitler überlebte in Argentinien (2011)
  • Политически некоректно: неудобни факти и опасни истини, които не трябва да се споменават, Politisch unkorrekt: unbequeme Tatsachen und gefährliche Wahrheiten, die man nicht mehr aussprechen darf! (2012) – с Майкъл Морис, Андреас Поп, Йохан Георг Щницер, Михаел Фогт, Щефан Ердман, Бен Моргенщерн, Йоханес Холи, Рудолф Пасиан

Като Ян Удо Холей[редактиране | редактиране на кода]

  • Die innere Welt. Das Geheimnis der schwarzen Sonne (1998)
  • Die Akte Jan van Helsing. Eine Dokumentation über das Verbot zweier Bücher im „freiesten Land deutscher Geschichte“ (1999)
  • Децата на новото хилядолетие: как децата медиуми променят света, Die Kinder des neuen Jahrtausends. Mediale Kinder verändern die Welt (2001)

Книги за Ян Удо Холи[редактиране | редактиране на кода]

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2006 Лъжата за Хеопс, Die Cheops-Lüge – документален, с Щефан Ердман
  • 2008 Fabian, der Goldschmied

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]