Направо към съдържанието

Ян II Кажимеж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ян II Казимир)
Ян II Кажимеж
Jan II Kazimierz Waza
крал на Полша
Роден
Починал
ПогребанВавелска катедрала, Краков, Полша

РелигияКатолическа църква[1]
Управление
Период1648 – 1668
Коронация19 януари 1669 г.
ПредшественикВладислав IV Васа
НаследникМихал Корибут
Други титливелик княз на Литва;
княз на Ополе
Герб
Семейство
РодВаса
БащаСигизмунд III Васа
МайкаКонстанца Австрийска
Братя/сестриАнна Катарина Констанца Васа
Владислав IV Васа
СъпругаЛуиза Мария Гонзага (1649)
Подпис
Ян II Кажимеж в Общомедия

Ян II Кажимеж Васа (на полски: Jan II Kazimierz Waza; на литовски: Jonas Kazimieras Vaza; на беларуски: Ян Казімір Ваза; на украински: Ян II Казимир; на шведски: Johan II Kasimir) е крал на Полша и велик княз на Литва в периода 1648 – 1668 г. Ян е и княз на Ополе (Горна Силезия), а в периода 1648 – 1660 година се именува крал на Швеция. Негови родители са Сигизмунд III (1566 – 1632) и Констанция Австрийска (1588 – 1631). Непосредствен негов предшественик на трона е по-големия му природен брат – Владислав IV.

Кралски титул[редактиране | редактиране на кода]

Ян II Кажимеж

Кралският титул на латински: Ioannes Casimirus, Dei Gratia rex Poloniae, magnus dux Lithuaniae, Russie, Prussiae, Masoviae, Samogitiae, Livoniae, Smolenscie, Severiae, Czernichoviaeque; nec non Suecorum, Gothorum, Vandalorumque haereditarius rex, etc.

Превод: Ян Казимир, по милостта Божия крал полски, велик княз литовски, руски, пруски, мазовецки, жемайтски, ливонски, смоленски, северски, черниговски, и коронован крал на шведи, готи, венди и т.н.

(вендите често са отъждествявани с вандалите – на шведски език кралете се наричат крале на вендите.[2])


Управление:

По време на управлението му (1648 – 68), третият и последен крал на династията Васа, благородната демокрация попада в упадък в резултат на чужди нашествия и вътрешни безредици. Тези бедствия бързо се умножават и слагат край на полския златен век. Техният ефект е да превърне някога силната държава в крайно уязвима за чужди интервенции. Антиполското въстание начело с Богдан Хмелницки от 1648 – 1657 погълва югоизточните региони от Полската корона; неговите дългосрочни ефекти са разрушителни за Жечпосполита. Първото libretum veto (принцип, който дава правото на който и да е член от Сейма да се противопостави на решенията на мнозинството) е упражнено от депутат от Сейма през 1652 г. Тази практика постепенно ще отслаби критично централното правителство на Полша. Малката Северна война бушува в сърцето на полските земи през 1655 – 1660 толкова брутално и разрушително, че днес е познато в полската история като "Шведския потоп". Великият полски писател Хенрик Сенкевич написва за тези големи събития в полската история романите "Щит и меч" и "Потоп". Войната свършва през 1660 г. с Оливския договор, когато Полша губи някои свои северни територии. През 1657 г. с Велявско-бидгошчкия трактат се установява независимостта на Херцогство Прусия. Силите на Жечпосполита се справят добре в Полско-руската война (1654 – 1667), но крайният резултат е окончателното поделяне на Украйна между Полша и Русия, както е договорено в Андрусовското примирие (1667). Към края на войната въстанието срещу краля, предвождано от Любомирски – голям полски магнат, дестабилизира и отслабва държавата. Големите нападения на кримските татари за пленяване на роби също имат силно вредни последици за полската икономика. Merkuriusz Polski Ordynaryjny, публикуван през 1661 г., е първият полски вестник.

Абдикиране и смърт:

Наскърбен от скорошната смърт на жена си Луиза Мария Гонзага и нервно изтощен от катастрофалните политически неуспехи на управлението си, Ян II Кажимеж абдикира от трона през 1668 г. и отива във Франция. Умира в изгнание на 16.12.1672 г. ма 63 г. в град Невер.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. wazyj // Посетен на 21 октомври 2020 г.
  2. Титулы королей Польши // Архивиран от оригинала на 9 февруари 2012. Посетен на 11 февруари 2010.


Владислав IV Васа крал на Полша (1648 – 1668) Михал Корибут
Владисловас II Васа велик княз на Литва (1648 – 1668) Миколас Карибутас