Направо към съдържанието

Iowa (албум)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Iowa (album))
Iowa
Албум на Слипнот
Издаден28 август 2001 г.
ЖанрНю метъл
Времетраене66 мин 23 сек
Музикален издателRoadrunner Records
Пореден албум2-ри
Продуцент(и)Рос Робинсън
Езиканглийски
Професионална оценка
Хронология на Слипнот
Slipknot
(1999)
Iowa
(2001)
Vol. 3: (The Subliminal Verses)
(2004)

Iowa (на български: Айова) е вторият албум на Слипнот. Албумът е издаден на 28 август 2001 от Roadrunner Records. Името на албума се отнася към името на щата, от който е групата (може да се каже, че цялата група е от Des Moines, Айова). Обложката на албума показва главата на коза, образ който е включен в техните лайв изпълнения, в костюмите им и в клипа към песента „Left Behind“. Символизира факта, че групата се е почувствала като изкупителна жертва [1] след първия си албум (Slipknot). Съществуват и други интерпретации на използвания образ, например асоциирането на козела със Сатаната. Кори (вокал на групата) твърди: „пълни глупости, това е просто животно.“

Записване на Албума[редактиране | редактиране на кода]

Албумът е записан и продуциран в Sound City във Лос Анджелис, Калифорния, отново с Рос Робинсън като продуцент. Работа над албума започва през октомври 2000 година като Джоуи Джордисън и Пол Грей пишат материал за по-голямата част от албума без почивка водейки до доста раздразнение. ​Други фактори като алкохолизма на Кори Тейлър, пристрастяването на много от членовете към наркотици и проблеми с мениджмънта влияят на отношенията между музикантите. Процесът на записване е описан като адски от членовете на групата, след като стават метал звезди в рамките на дни без никакъв план, очакванията към тях стават огромни. "Нямаше нищо щасливо за Айова", описва вокалиста Кори Тейлър. Това е първият албум в който участва китариста Джим Руут, казвайки че целият процес е бил "страшен, но и вълнуващ...". Целият албум е пълен с емоции, подсилвайки вокалните изпълнения на Кори Тейлър. Той се поставял в различни ситуации ,за да постигне нужните изпълнения.За записването на някои от песните се принуждавал да ходи гол, а при записването на последната песен от албума освен липсата на дрехи, Тейлър повръща върху себе си и се реже със парчета стъкло. По негови думи за да се създаде нещо велико, трябва преди това нещо да бъде разрушено. Продуцента Рос Робинсън също така счупва гърба си в инцидент на колело, завръщайки се в студиото след само ден в болницата, допринасяйки към болката осещаща се в албума.

Музикални и Лирически Теми[редактиране | редактиране на кода]

​Обещанието за албума от началото е било нещо по-тежко от дебютният им албум и това било напълно спазено. Албумът е по-тежък и брутален от предишния, но и по-техничен и емоционален и омразен. Вместо хаос, Рос Робинсън се опитва да покаже техничната страна на групата. В албумът се използва разширен състав на групата, допълнителни барабанисти и музикални програмисти. Всички честоти са запълнени с DJ драскане, далечно звучащи викове, допълнителни перкусии и тонове от китара. Той е хвален точно за тези си качества от публикации като NME. Освен заради своята сложност албумът е критически хвален като един от малкото мейнстриим записи в които има така наречени Бласт Бийтове. Въпреки че това е най-тежкият им албум в него присъства и мелодия, и обичайните за тях хип-хоп елементи, макар и в ​по-малка степен. Сингълите "My Plague" и "Left Behind" са най-мелодични и притежават доста големи хип-хоп примеси за разлика от доста "Death"Метъл и "Hardcore" Пънк влиянията в песни като "Disasterpiece", "People=Shit" и "The Heretic Anthem". Лирическите теми в Iowa следват в стъпките на предишния албум, в стила на Кори Тейлър. Използват се множество метафори в песните, за да се опишат теми като мизантропия, солипсизъм, отврaщение, гняв и психоза.

Рекламиране, Турнета и Критически Отзвук[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналната дата за излизането на албума е 19 Юни 2001g., но заради забавяния в миксирането му датата бива изместена към 28 Август. Това създава обърквания и отмяна на едно от турнетата в подкрепа на албума. Спекулации относно името на албума има почти до датата на излизането му, като едно от възможните имена според феновете е "Nine Men, One Mission" - "Девет Мъже, Една Мисия". Крайното име на албума e препратка към родният им щат - Айова, нещото което според членове на групата води тяхната музикална и творческа посока. Освен името на албума, първата му песен - (515) ,също е свързана с щата Айова като това е пощенският код на централна Айова и град Де Мойн, там от където е групата и също така столицата на щата. Песни от албума се появяват в филмите "Rollerball" и "Resident Evil", а турнетата следващи албума се простират по целия свят. ​Критическата рецепция на албума е огромно позитивна. Във същата година става платинен в САЩ и Канада и златен в Великобритания. В чартовете стига Топ 3 във Австралия, Великобритания и чартовете на Billboard. Две от песните биват номинирани за награди Grammy през 2002 и 2003.

Списък на песните в албума[редактиране | редактиране на кода]

  • 1 „(515)“ – 0:59
  • 2 „People = Shit“ – 3:35
  • 3 „Disasterpiece“ – 5:08
  • 4 „My Plague“ – 3:39
  • 5 „Everything Ends“ – 4:14
  • 6 „The Heretic Anthem“ – 4:14
  • 7 „Gently“ – 4:54
  • 8 „Left Behind“ – 4:06
  • 9 „The Shape“ – 3:37
  • 10 „I Am Hated“ – 2:37
  • 11 „Skin Ticket“ – 6:41
  • 12 „New Abortion“ – 3:36
  • 13 „Metabolic“ – 3:59
  • 14 „Iowa“ – 15:03

Интересни факти около албума[редактиране | редактиране на кода]

  • Името на песента „515“ е кодът, който се слага преди набиране на номер от Des Moines Айова т.е. родния град на членовете от групата.
  • В японската версия на албума има допълнително лайв парче, „Liberate“ от едноименния албум.

Чарт постижения[редактиране | редактиране на кода]

Албум[редактиране | редактиране на кода]

Позиция на албума Iowa
Година Чарт Най-високо място
2001 Билборд 3[2]
2001 UK Albums Chart 1
2001 Canadian Music Charts 92
2001 Top Internet Albums 6

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Позиция на синглите от албума Iowa
година Име на Сингъла Чарт Най-високо място
2001 Left Behind Mainstream Rock Tracks 30[3]
2002 My Plague Mainstream Rock Tracks 34[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Игра на думи: goat (англ.) – коза, козел; scapegoat – (фиг.) изкупителна жертва, виж Жертвен козел.
  2. Billboard.com Discography Slipknot // Nielsen Business Media Incorporated. Архивиран от оригинала на 2007-09-29. Посетен на 19 май 2007.
  3. а б Billboard.com Artist Chart History – Slipknot // Nielsen Business Media Incorporated. Архивиран от оригинала на 2007-09-29. Посетен на 19 май 2007.