Направо към съдържанието

Геологическа топографска служба на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от USGS)
Геологическа топографска служба на САЩ
United States Geological Survey
Карта Местоположение
Информация
Основана3 март 1879 г.[1][2][3]
Част отМинистерство на природните богатства на САЩ[3][2]
СедалищеРестън, САЩ
Сайтwww.usgs.gov
Геологическа топографска служба на САЩ в Общомедия

Геологическият топографски институт на САЩ (на английски: United States Geological Survey, USGS) е научна агенция на американското правителство. Тя се занимава с фундаментални изследвания и не притежава регулационни задължения.

Учените на USGS изучават релефа на САЩ, техните природни ресурси, както и природните бедствия които застрашават страната. Организацията е разделена на 4 основни клона, които се занимават с биология, география, геология и хидрология.

Агенцията е основната цивилна картографска агенция в САЩ и е най-известна в топографските си карти в мащаб 1:24000. Тя управлява също така Националния център по земетресенията на САЩ, намиращ се в Голдън, щата Колорадо, както и Националната програма по геомагнетизъм на САЩ. През 2005 г. агенцията работи усилено по създаване на Национална система за ранно предупреждение за вулканична опасност, който ще наблюдава 169-те вулкана на територията на САЩ.

Агенцията управлява 17 научноизследователски института. Мотото на агенцията е „Наука за един променящ се свят“ („science for a changing world“).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. w6wd7pcw // Посетен на 24 юли 2021 г.
  2. а б www.federalregister.gov // Посетен на 24 юли 2021 г.
  3. а б U.S._Geological_Survey // Ballotpedia. Посетен на 24 юли 2021 г.