Абаете (Минас Жерайс)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абаете
Abaeté
Знаме
      
Герб
Сградата на кметството
Сградата на кметството
Страна Бразилия
ЩатМинас Жерайс
МезорегионЦентрален Минас
МикрорегионТрес Мариас
Площ1816.856 km²
Надм. височина647 m
Население22700 души
12,5 души/km²
КметКлаудио ди Соуза Валадарис (PSDB)
Основаване5 ноември 1877
Пощенски код35620-000 a 35620-999
Официален сайтwww.abaete.mg.gov.br
Абаете в Общомедия

Абаетѐ е град – община в бразилския щат Минас Жерайс. По данни на преброяването проведено от IBGE през 2010 г., населението възлиза на 22 700 жители.[1]

Намира се близо до язовира Трес Мариас.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името Абаетѐ произхожда от езика на индианците тупи и означава, силен, смел човек, и същевременно е името, с което са известни местните хора от голямото племе тупи, живели в долината на Сао Франсиско, в днешния регион Централно-западен Минас. Тук с времето се образува град Носа Сеньора дас Дорис до Мармелада.

Главната църква в града

Произходът на Абаете е свързано с наличието на диаманти в региона, което привлича много заселници в търсене на сезмарии (т.е. отдаването на земи от португалското правителство на заселници с цел поощряване на земеделието и животновъдството). Появата на първото споразумение за земя датира от 1738 г., собственост на Жозе ди Фария Перейра. След това се издават други сезмарии, с което се заселват много хора в региона. През 1845 г. издигат параклис, посветен на Дева Мария от дарения на група заможни вярващи.

Около параклиса се образува селище наречено „Мармелада“ (Marmelada). Търговска дейност в региона бива окуражена от действията на тропейросите (каубои). През 1847 г. селото става окръг, с името Ариал Ново да Мармелада. През 1864 г. е създадена фрегесия Носа Сеньора до Патросинио до Мармелада. През 1870 г. придобива статут на градче (vila) – вече с името Дорис до Мармелада. Едва през 1877 г., става град Абаете.

През 1876 г. португалският император Аугусто Лус, докарва в Абаете голям брой роби на работа в минния сектор за извличане на диаманти, генерирайки печалби за Португалската империя.

Администрация[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Градът разчита на икономически дейности свързани с млекопроизводство и млечни продукти, говеждо месо, плодове, хладилна техника, текстил и неметални продукти.

В последните години населението нараства значително, благодарение на местния Карнавал, който привлича голям брой туристи от всички части на Бразилия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Censo Populacional 2010 // Censo Populacional 2010. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE), 29 de novembro de 2010. Посетен на 17 de outubro de 2011.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]