Абак (сметало)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Абак.

Реконструкция на римски абак

Абак (сметало) (на латински: abacus – дъска) е дъска за смятане използвана за аритметични изчисления приблизително от V век преди новата ера в Древна Гърция, Рим и Китай.

Дъската на абака е разделена чрез линии на канали, като пресмятането се извършва с помощта на поставени в тях камъчета или подобни предмети (на латински calculi).

Начин на използване[редактиране | редактиране на кода]

Камъчетата върху една и съща линия отговарят на числа от един и същи разряд. Така например при десетичната система в една линия има десет камъчета. При това една цяла линия от десет камъчета се замества от едно камъче от следващата линия, която е следващият по-голям разряд. При обикновеният абак могат да се извършват действията събиране и изваждане. [1]

Развитието на абака през годините[редактиране | редактиране на кода]

Вавилон и Египет[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че това сметало се е появило първо във Вавилон 3000 години преди новата ера. По-късно през V-ти век преди новата ера се използва в Египет като вместо линии и канали се използват пръчки и конци, на които са нанизани камъчета.

Древна Индия[редактиране | редактиране на кода]

От Индия, която го използва абака става достояние на арабите.

Западна Европа[редактиране | редактиране на кода]

Чрез западните араби абакът попада във Испания и от там във Франция и получава разпространение в цяла Европа. В Европа се използва до 18-ти век. Тогава се появяват и привържениците на алгоритмичните методи за изчисления.

Далечния изток[редактиране | редактиране на кода]

В Азия се разпространява китайският и японският аналог на абака (съответно суанпан и соробан). Конструкциите им са аналогични, макар че японският вариант е по-икономичен. В двата варианта има системи от алгоритми, които позволяват да се извършват чисто механически четирите аритметични действия и даже да се изваждат квадратни и кубични корени.

Японският абак (соробан) съществува и в момента и представлява част от задължителното училищно обучение. В Япония и страните, които имат голяма японска диаспора, той се използва за спорт и развлечение.

Русия[редактиране | редактиране на кода]

Десетичният абак се появява в Русия през XV – XVI векове и се използва активно в търговията до края на XX век. Една от разликите е наличието на ред, служещ за пресмятане в четвъртини.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „абак“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. „Математически енциклопедичен речник“, ДИ „Наука и изкуство“ София 1983 стр.9