Абак (сметало)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Абак.

Реконструкция на римски абак

Абак (сметало) (на латински: abacus – дъска) е дъска за смятане използвана за аритметични изчисления приблизително от V век преди новата ера в Древна Гърция, Рим и Китай.

Дъската на абака е разделена чрез линии на канали, като пресмятането се извършва с помощта на поставени в тях камъчета или подобни предмети (на латински calculi).

Начин на използване[редактиране | редактиране на кода]

Камъчетата върху една и съща линия отговарят на числа от един и същи разряд. Така например при десетичната система в една линия има десет камъчета. При това една цяла линия от десет камъчета се замества от едно камъче от следващата линия, която е следващият по-голям разряд. При обикновения абак могат да се извършват действията събиране и изваждане. [1]

Развитието на абака през годините[редактиране | редактиране на кода]

Вавилон и Египет[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че това сметало се е появило първо във Вавилон 3000 години преди новата ера. По-късно през V век преди новата ера се използва в Египет като вместо линии и канали се използват пръчки и конци, на които са нанизани камъчета.

Древна Индия[редактиране | редактиране на кода]

От Индия, която го използва, абакът става достояние на арабите.

Западна Европа[редактиране | редактиране на кода]

Чрез западните араби абакът попада в Испания и оттам във Франция и получава разпространение в цяла Европа. В Европа се използва до 18 век. Тогава се появяват и привържениците на алгоритмичните методи за изчисления.

Далечния изток[редактиране | редактиране на кода]

В Азия се разпространява китайският и японският аналог на абака (съответно суанпан и соробан). Конструкциите им са аналогични, макар че японският вариант е по-икономичен. В двата варианта има системи от алгоритми, които позволяват да се извършват чисто механически четирите аритметични действия и даже да се изваждат квадратни и кубични корени.

Японският абак (соробан) съществува и представлява част от задължителното училищно обучение. В Япония и страните, които имат голяма японска диаспора, той се използва за спорт и развлечение.

Русия[редактиране | редактиране на кода]

Десетичният абак се появява в Русия през XV – XVI век и се използва активно в търговията до края на XX век. Една от разликите е наличието на ред, служещ за пресмятане в четвъртини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Математически енциклопедичен речник“, ДИ „Наука и изкуство“ София 1983 стр.9
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „абак“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.