Аба Лернер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Аба П. Лернер
американски икономист

Роден
Починал
27 октомври 1982 г. (78 г.)
Националност Американска
Научна дейност
Област Икономика
Школа Кейнсианска школа
Образование Лондонско училище по икономика
Повлиян Фридрих Хайек, Джон Майнард Кейнс, Пол Самюелсън

А̀ба Птахия Лернер (английски: Abba Ptachya Lerner) е американски икономист.

Той е роден в Бесарабия (тогава в Руската империя) в еврейско семейство, което емигрира, когато той е на 3 г., във Великобритания. Още от 16-годишна вързраст работи като машинист, преподавател в училище с преподаване на иврит и бизнесмен. Влиза в Лондонското училище по икономика през 1929 г., където учи при Фридрих Хайек.

Шест-месечният му престой в Кеймбридж (1934-1934) го сближава с Джон Майнард Кейнс. Лернер се жени за Алис Сендак през 1930, те имат близнаци Марион и Лайънел през 1932.

През 1937 Лернер емигрира за САЩ, където се сприятелява с неговите интелектуални опоненти Миртън Фридман и Бари Голдуотър.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Abba P. Lerner“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.