Абдула бин Халифа ал-Тани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абдула бин Халифа ал Тани
министър-председател на Катар
Мандат29 октомври 1996 – 3 април 2007
Зам.-министър-председател
Хамад бин Джасим
МонархХамад бин Халифа
ПредшественикХамад бин Халифа
НаследникХамад бин Джасим
Лична информация
Роден
РелигияСунит
ОбразованиеКралска военна академия Сандхърст

Абдула бин Халифа ал Тани (عبد الله بن خليفة آل ثاني) е роден на 11 февруари 1959 г. в Доха. Той е министър-председател на Катар от 29 октомври 1996 г. до 3 април 2007 г. Служил е и като съветник на емира и често го е представлявал на церемонии и приеми.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Абдула бин Халифа ал Тани е най-големият син на осмия емир на Катар, Халифа бин Хамад Ал Тани и неговата трета жена, Шейха Руда бинт Джасим бин Джабер Ал Тани. Шейх Абдула е по-младият полубрат на Хамад бин Халифа Ал Тани, бивш емир на Катар.

Шейх Абдула завършва гимназия в Катар през 1975 г. Той завършва Кралската военна академия Сандхърст през декември 1976 г.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

След дипломирането си Шейх Абдула се присъединява към въоръжените сили на Катар и в кариерата си заема различни командни длъжности, а през 1989 г. е назначен за помощник-началник на Генералния щаб на катарската армия с ранг подполковник. През 1979 г. Абдула е назначен за началник на Катарския олимпийски комитет и остава на поста до 1989 г.

На 17 юли 1989 г. той е назначен за министър на вътрешните работи. На 11 юли 1995 г. приема и длъжността вицепремиер. На 29 октомври 1996 г. е назначен на поста министър-председател, като до 2 януари 2001 г. продължава да изпълнява и длъжността вътрешен министър. Абдула подава оставка на 3 април 2007 г. и е заменен на премиерския пост от външния министър Хамад бин Джасем бин Джабер Ал Тани.[1]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Абдула има шест сина: Хамад, Сухайм, Тамим, Фахад, Мохамед и Халифа. Той говори английски и френски.

Абдула притежава няколко състезателни коне и до 2012 г. е спечелил 2 070 043 евро от състезателни награди.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Qatar’s emir appoints new PM“ Архив на оригинала от 2008-10-13 в Wayback Machine., Middle East Online, 3 април 2007.
  2. Arabian horse owners // IFAHR. Архивиран от оригинала. Посетен на 27 юни 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Abdullah bin Khalifa Al Thani в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​