Абдул-Карим Мусави Ардебили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абдул-Карим Мусави Ардебили
главен съдия на Иран
Мандат28 юни 1981 г. – 30 юни 1989 г.
ПредшественикМохамед Бехещи
НаследникМохамед Язди
член на съвета на експертите
Мандат15 август 1983 г. – 1 декември 1991 г.
Лична информация
Роден
Починал
23 ноември 2016 г. (90 г.)
Техеран, Иран
Националност Иран
РелигияШиитски ислям
Полит. партияИслямска републиканска партия
ОбразованиеКумски университет
Уебсайтardebili.com
Абдул-Карим Мусави Ардебили в Общомедия

Абдул-Карим Мусави Ардебили (на персийски: عبدالکریم موسوی اردبیلی‎‎) е ирански шиитски духовник и политик.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 януари 1926 г. в Ардабил. Баща му, Мир-Абдул Рахим е духовник, а майка му умира, когато той е дете. Баща му го изпраща в училището Мула-Ебрахим през 1940 г. Висшето си образование получава в Кум през 1943 г. Негови учители са Великия аятолах Казем Хаери и Мохамед-Реза Голпаегани. Пътува до Наджаф през 1946 г. за да учи духовенство, както и изучава исляма и религията. Там е до 1948 г., когато баща му умира и той се завръща в Иран. През 1989 г. основава религиозният Мофидски университет, където е ректор до смъртта си.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ардебили е привърженик на аятолах Рухолах Хомейни и е негов приятел. Той прави реч в подкрепа на Хомейни през 1970 г. След иранската революция, той става един от основателите на Ислямската републиканска партия през 1979 г.[1] Хомейни го назначава за ръководител на правосъдието през 1981 г., след импийчмънт на президента Аболхасан Банисадр. Като главен съдия е член на временния съвет на председателството, заедно с министър-председателя и председателя, изпълняващ задълженията на президента за срок до два месеца.[2] В това положение, той също е временно действащ президент на Иран, след импийчмънта на Банисадр. Когато Хомейни умира през 1989 г., Ардебили подава оставка като главен съдия и се връща в Кум. Той е привърженик на зеленото движение. На 21 ноември 2016 г., Ардебили е приет в болница с болки в гърдите и изпада в кома. Умира на 23 ноември 2016 г.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женен е два пъти. Има 10 деца, от които 6 сина и 4 дъщери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Asayesh, Hossein и др. Political Party in Islamic Republic of Iran: A Review // Journal of Politics and Law 4 (1). March 2011. Посетен на 29 юли 2013.
  2. Ramazani, Rouhollah K. Constitution of the Islamic Republic of Iran // Middle East Journal 34 (2). Middle East Institute, Spring 1980. с. 181 – 204.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Abdul-Karim Mousavi Ardebili в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​