Абърдийн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Абърдийн.

Абърдийн
Aberdeen
— град —
Знаме
      
Герб
Улица „Юниън Стрийт“ в Абърдийн
Улица „Юниън Стрийт“ в Абърдийн
Страна Великобритания
Съставна страна Шотландия
ОбластАбърдийн
Площ56,1 km²
Надм. височина23 m
Население229 800 души (2017)
4096 души/km²
Основаване1175 г.
Пощенски кодAB10-AB13 (parte), AB15, AB16, AB22-AB25
Телефонен код1224
Официален сайтwww.aberdeencity.gov.uk
Абърдийн в Общомедия

Абърдѝйн (на английски: Aberdeen [æbərˈdiːn]; на шотландски германски (скотс): Aiberdeen; на шотландски келтски: Obar Dheathain [ˈopər ˈʝɛhɪn] – „сливането на река Дон“) е 3-тият по население град в Шотландия. Населението му е около 230 000 души (2017).[1]

Наричан е още „Гранитният град“, „Цветето на Шотландия“ и „Сребърният град край Златните пясъци“.[2]

Според „Mercer“ Абърдийн е на 56-о място по качество на живот в света и на 4-то място във Великобритания.[3] През 2012 г. Абърдийн е наречен „суперград“ поради това, че е избран от HSBC за водещ център за бизнес във Великобритания, единственият такъв в Шотландия.[4]

География[редактиране | редактиране на кода]

Сграда на кметството, съд и банка
Градините на Терасата на Съюза
Изглед от Абърдийн

Абърдийн е разположен е между устията на реките Дон и Дий, при вливането им в Северно море на източния бряг на Шотландия. Административен център е на област Абърдийншър, но не е част от нейната територия, а има отделна самостоятелна администрация. Абърдийн е главно пристанище и търговски център на североизточната част от страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селище на мястото на Абърдийн съществува от VI хилядолетие пр. Хр. През Средновековието то е рибарско пристанище и получава първата си градска харта през 1179 година.

Градът се развива бързо от 80-те години на XX век като център на разрастващия се нефтодобив в съседните части на Северно море.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Абърдийн през 2017 година се оценява на 229 800 жители.[1]

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Абърдийн понякога е наричан „Нефтената столица на Европа“, заради близостта му и важното му значение за нефтодобива в Северно море.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Международното летище на Абърдийн обслужва 3 милиона пътници годишно. То е най-натовареното летище за хеликоптери в света с над 500 хиляди пътници годишно, главно заради обслужването на нефтените платформи в Северно море.[5]

В Абърдийн има 2 университета – Абърдийнският университет (основан през 1494 г.) и Университета „Робърт Гордън“.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В Абърдийн има процъфтяваща културна сцена[6], която разполага както с прекрасни колекции от шотландски и импресионистични работи, така и със съвременни изложби в Галерията на изкуството, намираща се в „Скулхил“. Там има и по-малки галерии, които също заслужават да се видят. „Rootin’ Aboot“ е пролетното тържество на местната фолк музика, Интернационалният младежки фестивал води млади изпълнители от цял свят, докато Алтернативният фестивал през октомври е наелектризиращ микс от музика, комедия и артистични изпълнения.

Северната част на града е съвсем отделно обособена единица в града, която се развива и затваря от река Дий. Старият Абърдийн се асоциира на първо място с Университета на Абърдийн. В града има три катедрали, най-старата от които, „Свети Махар“, се използва от презвитерианците, а другите две и днес служат за катедрали на католическата и англиканската църкви.

Главният футболен клуб на града е „Абърдийн“, който се състезава в Шотландската премиър лига.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Абърдийн
Починали в Абърдийн
Свързани с Абърдийн

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б www.ons.gov.uk
  2. The Granite City // www.agtb.org, архивиран в web.archive.org. Архивиран от оригинала на 2007-02-05. Посетен на 4 септември 2013. (на английски)
  3. Asia Pacific cities rank high on 2012 QOL index // www.mercer.com. Mercer LLC. Посетен на 4 септември 2013.
  4. BBC News – Aberdeen named among 'Supercities' by HSBC // www.bbc.co.uk. Би Би Си, 19 октомври 2012. Посетен на 4 септември 2013. (на английски)
  5. Aberdeen Airport: About Aberdeen Airport // www.aberdeenairport.com. LHR Airports Limited. Посетен на 4 септември 2013. (на английски)
  6. Страхотни факти за Абърдийн

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]