Аварис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Град Аварис, (съвр. арабско име Тел ед-Даб`а) е древна столица на династията на хиксосите в историята на Египет. Намирал се е в североизточната част на делата на Нил, на юг от Танис. Аварис е бил столица на хиксоските царе от Вторият среден период на Египет и резиденция на Рамесидите.

Градът е постоен върху руини на град от Средното царство, който бил превзет от Хиксосите. След превземането Хиксосите укрепили града и управлявали страната, използвайки технологии невиждани преди сред древните египтяни, като коне и колесници. Мястото Tell el-Dab'a, покрива площ от около 2 кв. км и е руини днес, но се вижда, че е било добре развито средище на търговия. Находките намерени в храма от този период, показват стоки, произведени от всички краища на егейската цивилизация. В храма са открити фрагменти от минойски надписи, за които има предположения, че предшестват тези открити на о-в.Крит в Кносос. На фрагментите са изобразени юноши, яздещи на гърба на бик.

Австрийска експедиция през 1988 г. открива незавършена глава на колосална статуя на азиатски сановник на служба при египтяните. Разкопана е и голяма гробница, в която са намерени като погребален инвентар и медни мечове. Към края на Седемнадесетата династия на Египет Яхмос I, основателят на Осемнадесетата династия на Египет, превзема Аварис малко преди Хиксосите да бъдат изгонени от Египет. Градът изглежда, че е бил изоставен след изгонването на Хиксосите, но по всяка вероятност е бил отново завзет от Деветнадесетата династия, като по това време приема името на Рамзес II и вече се нарича Пер-Рамзес.