Август Циволка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Август Циволка
August Fryderyk Cywolka
руски мореплавател и изследовател

Роден
1810 г.
Починал
16 март 1839 г. (29 г.)
Погребан Нова земя

Националност Флаг на Полша Полша
Флаг на Русия Русия
Семейство
Баща Карол Циволка

Август Карлович Циволка (Циволко) (на руски: Август Карлович Циволька), с рождено име Аугуст Фридѐрик Циво̀лка (на полски: August Fryderyk Cywolka) е руски мореплавател от полски произход, изследовател на архипелага Нова Земя.

Произход и години на образование (1810 – 1834)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1810 година във Варшава, Руска империя (днес в Полша), в семейство на дребни аристократи. През 1830 г. постъпва в морския кадетски корпус в Петербург и след две години го завършва първи по успех във випуска и с диплома за щурман. Постъпва на служба на фрегатата „Кастор“, с която плава до Холандия.

Експедиционна дейност (1834 – 1839)[редактиране | редактиране на кода]

Участие в експедицията на Пьотър Пахтусов (1834 – 1835)[редактиране | редактиране на кода]

През 1834 на кораба „Казаков“ участва като щурман в експедицията на Пьотър Пахтусов. Навлизат в протока Маточкин Шар, но не успяват в опита си да се придвижат на изток и в началото на октомври остават да зимуват в западната част на протока. През юли 1835 двамата се опитват да заобиколят от към запад северната част на Нова Земя, но един от корабите е смачкан от ледовете. Хората се спасяват с лодките.

Участие в експедицията на Карл Ернст фон Баер (1837)[редактиране | редактиране на кода]

През 1837 г. на кораба „Кротов“ участва в експедицията на Карл Ернст фон Баер до Нова Земя, по време на която изследва протока Маточкин Шар (ширина 0,6 км).

Самостоятелна експедиция на Нова Земя (1838 – 1839)[редактиране | редактиране на кода]

През 1838 г. предприема трето, вече самостоятелно плаване, към северните и североизточните брегове на Нова Земя, с цел провеждане на хидрографски изследвания. Надявайки се да заобиколи от север Нова Земя, достига едва до 74° 13' с.ш. и след като се разболява се завръща на кораба. По време на зимуването болестта му се усложнява и умира от скорбут на 16 март 1839 година на 29-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Циволька, Август Карлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.