Август Циволка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Август Циволка
August Fryderyk Cywolka
руски мореплавател и изследовател

Роден
Починал
16 март 1839 г. (26 г.)
Нова земя, Руска империя
ПогребанНова земя, Русия

Националност Полша
 Русия
Семейство
БащаКарол Циволка
Август Циволка в Общомедия

Август Карлович Циволка (Циволко) (на руски: Август Карлович Циволька), с рождено име Аугуст Фридѐрик Циво̀лка (на полски: August Fryderyk Cywolka) е руски мореплавател от полски произход, изследовател на архипелага Нова Земя.

Произход и години на образование (1810 – 1834)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1810 година във Варшава, Руска империя (днес в Полша), в семейство на дребни аристократи. През 1830 г. постъпва в морския кадетски корпус в Петербург и след две години го завършва първи по успех във випуска и с диплома за щурман. Постъпва на служба на фрегатата „Кастор“, с която плава до Холандия.

Експедиционна дейност (1834 – 1839)[редактиране | редактиране на кода]

Участие в експедицията на Пьотър Пахтусов (1834 – 1835)[редактиране | редактиране на кода]

През 1834 на кораба „Казаков“ участва като щурман в експедицията на Пьотър Пахтусов. Навлизат в протока Маточкин Шар, но не успяват в опита си да се придвижат на изток и в началото на октомври остават да зимуват в западната част на протока. През юли 1835 двамата се опитват да заобиколят от към запад северната част на Нова Земя, но един от корабите е смачкан от ледовете. Хората се спасяват с лодките.

Участие в експедицията на Карл Ернст фон Баер (1837)[редактиране | редактиране на кода]

През 1837 г. на кораба „Кротов“ участва в експедицията на Карл Ернст фон Баер до Нова Земя, по време на която изследва протока Маточкин Шар (ширина 0,6 км).

Самостоятелна експедиция на Нова Земя (1838 – 1839)[редактиране | редактиране на кода]

През 1838 г. предприема трето, вече самостоятелно плаване, към северните и североизточните брегове на Нова Земя, с цел провеждане на хидрографски изследвания. Надявайки се да заобиколи от север Нова Земя, достига едва до 74° 13' с. ш. и след като се разболява се завръща на кораба. По време на зимуването болестта му се усложнява и умира от скорбут на 16 март 1839 година на 29-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Аветисов, Г. П., Циволька, Август Карлович, Имена на карте Арктики.
  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 307 – 309.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Циволька, Август Карлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​