Авиокатастрофа край Техеран (2020)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Авиокатастрофа край Техеран
Снимка на мястото на катастрафата
Кратки данни
Дата8 януари 2020 г.
МястоШахриар, Техеран, Иран[1]
ПричинаИРГК на Иран сваля самолета с ракета 9К330 Тор след като го сметва за „вражеска цел“
АвиокомпанияМеждународни авиолинии на Украйна
Кодово имеUR-PSR
Пътници167
Екипаж9
Загинали176[2]
Оцелели0
35.5611° с. ш. 51.1039° и. д.
Място на катастрофата
Авиокатастрофа край Техеран в Общомедия

Самолет на Международните авиолинии на Украйна (съкратено МАУ)[3] пада край Техеран на 8 януари 2020 г.

Полет 752 (PS752) е редовен международен пътнически полет от Техеран до Киев, изпълняван от МАУ. Самолет „Боинг 737 – 800“, изпълнявал полета, вследствие от човешка грешка е свален от Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран малко след излитането му от международното летище „Имам Хомейни“ в Техеран. Всичките 176 души на борда (пътници и екипаж) загиват.

Тази самолетна катастрофа е с най-много жертви в авиационната история на Иран за повече от десетилетие. Това е първият фатален инцидент за „Международни авиолинии на Украйна“ от началото на работата ѝ през 1992 г.

Отначално местните власти отричат, че самолетът е свален от Иран, наричайки твърденията за ракетно попадение в него са „психологическа война“ и заявявайки, че е имал технически проблем. Посолството на Украйна в Иран отначало съобщава, че самолетът не е свален от ракета, след това съобщението е свалено и коригирано.

Украинските власти заявяват, че имат 6 работни версии за причини за авиокатастрофата, сред които са:

  • поражение от зенитна ракета, възможно от зенитен комплекс „Тор“ (SA-15 Gauntlet), произведен в Русия;
  • сблъсък с безпилотен апарат или друг обект във въздуха;
  • разрушаване и избухване на двигател по технически причини;
  • взрив в самолета от терористичен акт[4]

Американски, канадски и британски официални лица казват, че по техни данни самолетът е свален от ракета „земя-въздух“ Tor M1, изстреляна от Иран. Канадският премиер Джъстин Трюдо заявява, че разузнаването на Канада, както и доказателствата, предоставени от разузнавателните агенции на САЩ, сочат, че самолетът е свален[5].

Инцидентът става в период на силно напрежение между САЩ и Иран след въздушен удар, убил в Ирак иранския генерал-майор Касем Солеймани, и след ответни ирански въздушни атаки с балистични ракети срещу военни обекти на САЩ в Ирак.

На 11 януари 2020 г. въоръжените сили на Ислямска република Иран излизат с изявление, че са свалили самолета, погрешно определяйки го като „вражеска цел“[6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ukraine International Airlines Flight 752 в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​