Авиошоу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шон Тъкър, известен американски пилот, на авиошоу през септември 2004 година
Швейцарски самолети във формация Матерхорн

Авиошоу, авиационно шоу или въздушно шоу е специално организирано шоу, обикновено на летище, където летците демонстрират пред публика както своите, така и способностите на своите самолети и хеликоптери главно под формата на аеробатика (въздушна акробатика). Организирано събитие, при което въздушните и летателните апарати са паркирани на земята и могат да сбъдат разглеждани от зрителите, се нарича статично авиошоу. Авиошоутата не се провеждат винаги в летища, някои са над морето или океана, а други използват земите на държавни замъци. Понякога се съчетават с изложби, експозиции и промоции. G Авиошоута се провеждат навсякъде по света, но се различават както по сезона, така и по мащабността си. Например в Австралия и Нова Зеландия се провеждат между януари и март. В някои случаи тези събития са организирани от военните или служат за набиране на средства за дарения.В България се провеждат всяка година по няколко пъти. Най-голямото за 2011 година беше на 04.09.2011г. в Пловдив на летище Крумово! Там бяха самолетите: Еврофайтър Тайфун,F-16,GRIPEN,MiG-29 и MiG-29M,C-160,SPARTAN и още мн. мн. други самолети!!!

История[редактиране | редактиране на кода]

След Първата световна война опитните летци-изпитатели се стремят да демонстрират своите новопридобити таланти и способности. Много американски пилоти взимат участие в циркове или организират гастроли по малките градове с превоз на пътници. С времето тези авиатори се обединяват за по-крупни мероприятия. Така се ражда въздушното шоу, което показва различни въздушни маневри и въздушна акробатика. Паричните награди увеличават конкуренцията както между пилотите, така и между конструктурите в стремежа им да усувършенстват летателните апарати.

Амелия Еърхарт по всяка вероятност е най-известната от всички участници в такива мероприятия и първата жена, поставила рекорди при прелитането на Атлантика и Ла Манша.