Австрийска цивилна служба в чужбина

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Австрйската цивилна служба в чужбина е алтернатива на гражданската служба. Може да бъде отслужена в 3 области: възпоменателна, социална или миротворителна.

Министерството на вътрешните работи признава отслужената служба в асоциацията като еквивалент на задължителната в Австрия цивилна служба.

Концепцията за гражданска служба в чужбина е все още сравнително нова за австрийската законодателна система. Според закона австрийската цивилна служба е суверенна служба, извършена на територията на държавата. Вследствие на това международната цивилна служба в чужбина не е официално призната за форма на цивилната служба. Отслужващият подобна дейност е освободен от цивилния си дълг само след пълно завършване на дейността си.

Инсбрукският политолог Андреас Майслингер взима идеята от акцията Миротворна служба Зюнецайхен.

На 1 септември 1992 г. за пръв път е станало възможно австрийски цивилнослужещ да изпълни такъв род възпоменателна служба в музея в Аусшвиц-Биркенау. През 1992 г. е създадено дружество за служби в чужбина, което е преименувано на Австрийска служба в чужбина (Austrian service abroad) през 2006 г.

Седалището на това сдружение в Инсбрук. То е наименувано на Якоб Хутер – „Хутервег“. Във всеки бундесланд в Австрия се провежда събрание 1 път месечно. Във Виена например събранието се организира ежемесечно във ВУК.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Може да бъде отслужена в 3 области: възпоменателна, социална или миротворителна:

Австрийска възпоменателна служба[редактиране | редактиране на кода]

Този род служба се занимава с жертвите на националсоциализма. Служещите работят в мемориални – холокост местности, като музеи и изследователско-проучвателни направления. Например „Симон Вийзентал“ или „Яд Вашем“.

Австрийска социална служба[редактиране | редактиране на кода]

Този род служба се изпълнява в рамките на проекти за икономи ческито и социалното развитие на съответните страни. Служещите работят например с бездомните деца или по проекти за подобряване качеството на питейната вода в неразвитите страни.

Австрийска миротворителна служба[редактиране | редактиране на кода]

Миротворците в този вид служба се занимават по проекти в рамките на постигане и опазване на мира, които са във връзка с оръжейни конфликти. Служещите работят в например недържавни организации в Израел, където се организират общи инициативи на взаимо-конфликтни партии.

Местоположения на цивилни служби в чужбина[редактиране | редактиране на кода]

Argentina
Australia
Belarus
  • Minsk – Belarusian Children's Hospice
  • Minsk – Dietski Dom No. 6 (Children's Home No. 6)
  • Minsk – Kindergarten for Children with Special Needs
Bosnia and Herzegovina
Brazil
Bulgaria
Canada
Chile
  • Santiago – CTD Galvarino – Sename (planed)
China
Costa Rica
Czech Republic
  • Prague – Federation of Jewish Communities
France
Gabon
Germany
Guatemala
Hungary
India
Israel
Italy
Japan
Nicaragua
The Netherlands
Pakistan
Peru
Poland
Uganda
United Kingdom
USA

Финансиране[редактиране | редактиране на кода]

Република Австрия предоставя на разположение на всеки цивилнослужещ в чужбина определен бюджет.

За финасирането на служещите извън страната се отпуска обща сума в рамките на 10000 евро. Не за всеки заинтересован от служба в чужбина се отпускат парични средства, поради тяхната ограничена наличност.

Служещ на годината[редактиране | редактиране на кода]

Австрийската цивилна служба в чужбина избира така наречения „служещ в чужбина“ на годината. 2005: Dr. Andreas Daniel Matt, SOS Детски селища, Lahore, Пакистан

2006 Martin Wallner, Center of Jewish Studies Shanghai.

2007 Daniel James Schuster, Yad Vashem, Jerusalem

Австрийска награда по повод мемориалния холокост[редактиране | редактиране на кода]

От 2006 година австрийската служба в чужбина дава още награда за мемориален холокост на човек, който се занимавал специално със „Спомените за Шоа“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]