Направо към съдържанието

Автожир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съвременен лек автожир VPM M-16 с открита кабина
Ротор, вал и двигател на автожира VPM M-16

Автожи́рът (на гръцки: αύτός – сам, на гръцки: γύρος – кръг; среща се и като жирокоптер) е летателен апарат, подемната сила при който се създава от свободно въртящ се носещ винт.

Спада към семейството на летателните апарати винтокрили, заедно с придобилия огромна популярност и разпространение хеликоптер. Той има повече историческо значение като летателен апарат, тъй като е основата за изучаването и създаването на този тип летателни машини и бъдещето развитие на хеликоптерите.[1]

Принцип на полета[редактиране | редактиране на кода]

Тягата за хоризонтален полет се създава чрез двигател и стандартен теглещ или тикащ въздушен винт, което налага при излитане и кацане летателния апарат да има кратък пробег. Това е приликата със самолета. Режимът на самовъртене или авторотация на носещия винт не се създава чрез двигател и от неговото директно задвижване, а от насрещния въздушен поток. Хеликоптерите също могат да летят на авторотация при неработещ двигател, като режимът се използва при аварийно кацане.

Подемната сила за осъществяване на полета се създава в резултат на аеродинамичните сили на носещия винт, който е поставен с лек наклон назад върху конзолата си срещу въздушния поток. Така този винт с профил на крило и с положителен ъгъл на атака срещу потока не само се саморазвърта, но създава носеща повърхност и подемна сила, издигаща апарата във въздуха.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият успешен полет е извършен на 9 януари 1923 г. в Испания с автожир „С-4“, конструиран от Хуан де Ла Сиерва, и пилот Алехандро Спенсър. Машината се издига на няколко метра и успешно се приземява. Малко по-късно със същата машина е извършен първият полет по маршрут с дължина 4 km и средна скорост 60 km/h.

На 18 септември 1928 г. за първи път е направен полет над Ламанша с автожира „С-8“, пилотиран от конструктора Хуан де Ла Сиерва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илиев, Валентин. Летателни апарати. Конструкция и якост, Катедра „Въздушен транспорт“ ТУ – София, Издателство КИНГ-2001, с. 5 ISBN 954-9518-17-5
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация