Автоклавен клетъчен бетон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Структура на блокче от автоклавен клетъчен бетон
Автоклавен клетъчен бетон под формата на тухли с марката ЮТОНГ

Автоклавен клетъчен бетон или само клетъчен бетон или разговорно газобетон е вид строителен материал, създаден за първи път от шведския архитект и изобретател Юхан Аксел Ериксон [1][2]. Това е сравнително лек строителен материал, който съчетава здравина, изолация, огнеупорност и е неприветлива среда за развитието на плесени. Автоклавният клетъчен бетон се отлива под формата на тухли, панели, подови и покривни настилки.

Материалът от този тип е рафиниран се използва, както за външна конструкция, така и за вътрешни изолация и градеж. Освен изолационните качества, други преимущества на автоклавния клетъчен бетон са бързината и удобството на изграждане на елементи, тъй като материалът може да се реже и пробива относително лесно. Автоклавният клетъчен бетон е материал с употреба в индустрията за повече от 70 години.

История[редактиране | редактиране на кода]

Автоклавният клетъчен бетон е създаден през средата на 20-те години на 20 век от шведския архитект и изобретател Юхан Аксел Ериксон в лабораториите на Кралския технологичен институт в Стокхолм [1][2]. За първи път започва да се произвежда във фабрика край малкото градче Хелабротет през 1929 година. През 40-те години на 20 век е създадена и търговската марка ЮТОНГ (YTONG), под която е известен почти по целия свят и която се е превърнала в нарицателно за този тип материал. В Швеция обаче материалът се нарича „син бетон“ поради синия си отенък. Тази първоначална версия на автоклавен клетъчен бетон се произвежда от алуминиеви шисти, чието съдържание на въглерод прави производствения процес значително по-лесен. Конкурентната марка „Сипорекс“ (Siporex) използва други суровини. Проблем при използването на алуминиеви шисти е наличието на следи от уран, който дава радиоактивни газове при разпад. Затова през 1972 година шведската агенция за радиоактивна безопасност разгласява този факт и предприема стъпки за промяна на производствения процес. В този първоначален вариант автоклавният клетъчен бетон спира да се произвежда през 1975 година. Марката ЮТОНГ след 1975 използва материали, които не водят до отделянето на радиоактивен радон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б http://www.hebel.co.nz/about/hebel%20history.php
  2. а б ((sv)) Swedish Association of Historical Buildings: Pioneering work in the early days of concrete - history 1890–1950 (from Byggnadskultur issue 4/2004)