Автомагистрала А10 (Италия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
А10
А10
„Пътят на цветята“
Autostrada dei Fiori
НачалоВентимилия
ПрезСанремо
КрайГенуа
Дължина159 km
„Пътят на цветята“
Autostrada dei Fiori
в Общомедия

Автомагистрала А10 на Република Италия (на италиански: Autostrada A10 или Autostrada dei Fiori; превод: Пътят на цветята) е транспортен коридор, който свързва Вентимилия с Генуа. Пътят има дължина от 159 км и преминава изцяло през регион Лигурия, като се свързва естествено с френската А8. Магистралата следва панорамно Средиземно море.

История[редактиране | редактиране на кода]

Автомагистралата е построена в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век.[1] Тя тръгва от границата край Вентимилия и стига до Генуа, като концесионираният участък свършва при град Савона. Пътят пресича френско-италианската граница между Вентимилия и Мантон, но до началото на 80-те години не е била свързана с френската магистрала А8.

Средиземно море в далечината (изглед от А10)

Концесионират я две предприятия: Autostrade per l'Italia S.p.A. (от Генуа до Савона) и Autostrada dei Fiori S.p.A. (от Савона до френската граница), като последната е частна компания, която я проектирва в периода 1962 – 1966. Първият участък от нея е отворен през 1969 година, а цялата магистрала е завършена през 1971 г.

На 14 август 2018 г. мостът „Моранди“ в западната част на Генуа се срутва и предизвиква смъртта на поне 35 души.[2]

Без съмнение, това е една от най-сложните в техническо отношение магистрали, понеже по протежението ѝ са разположени 67 тунела и 90 моста, което представлява 60% от цялото трасе.

На италианска територия тя се пресича с А6 в посока Торино и с А7 в посока Милано, както и с А26 и А12.

Източници[редактиране | редактиране на кода]