Автоматизирано тестване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

В софтуерното тестване, автоматизирано тестване (на английски: test automation) е използването на специален софтуер (различен от софтуера, който е тестван), за да се контролира извършването на тестове, сравнението на реалните резултати към предвижданите резултати, определянето и полагането на тестовите предусловия и друг тип тестови контрол и функции на тестовото докладване.[1] Често автоматизираното тестване включва автоматизация на процесът на ръчно тестване, който е вече налице, като се ползва формализация на тестовия процес.

Самите ръчни тествания могат да намират множество дефекти в софтуерните приложения, но в същото време това е доста усърдна и отнемаща време работа. В допълнение, този вид тестване може да не е особено ефективно при намирането на определени класове от дефекти. Така че автоматизираното тестване, като написване на компютърна програма (в действителност скрипт), който да извърши иначе процедури по ръчно тестване, дава възможност за бързо и многократно повторително тестване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kolawa, Adam и др. Automated Defect Prevention: Best Practices in Software Management. Wiley-IEEE Computer Society Press, 2007. ISBN 0-470-04212-5. с. 426.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Test automation“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]