Автомобил с повишена проходимост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джип пренасочва насам. За българския музикант вижте Джип (музикант).

Автомобилите с повишена проходимост, наричани също джипове или SUV, са вид леки автомобили, които имат подобрена проходимост в сравнение с масовите леки автомобили, предназначени за движение по пътища с твърда настилка.[1]

Степента на повишена проходимост варира в широки граници. Класическите джипове са извъншосейни автомобили с възможност за движение през силно пресечен терен. От 90-те години на XX век широко разпространение получават модели, включително кросоувър колите, запазващи комфорта на класическите пътнически леки автомобили, но с известни подобрения на проходимостта, като пълноприводно задвижване и увеличен пътен просвет.

Обикновено те са оборудвани с четири задвижващи колела (двойно предаване) за движение по асфалтов път или извън пътя (off-road). Някои джипове притежават капацитет на теглене като на пикап и пространство за пътници като на миниван или на голям седан. Не всички джипове имат четири задвижващи колела, както и не всички автомобили с четири задвижващи колела са джипове.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

В България се употребява масово названието „джип“, докато извън страната този клас автомобили е известен като SUV (на английски: Sport Utility Vehicle, буквално: „практичен спортен автомобил“). Названието „джип“ е навлязло от автомобила с търговско наименование Jeep на фирмата Chrysler, който е от същия автомобилен клас.

Няма единно мнение за произхода на думата джип (на английски: jeep). Според някои тя идва от съкращението G.P. = G(eneral) P(urpose Vehicle) – кола с общо, разнообразно предназначение; кола, която може да пътува и по неравен, лош път. Други оспорват това, тъй като тези коли всъщност не са с разнообразно, общо, а със специфично, особено предназначение.

На сърбохърватски език думата джип (џип/džip) също се използва със същото значение – за този тип автомобили.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]