Автомоделни състезания

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Автомоделните състезания се организират с почти всякакви видове автомодели. Те варират от конкурси за най-добра изработка при стендовите модели, до ходови състезания при радио управляваните модели. В България най-популярни са последния вид състезания. Повечето такива състезания са на ниво хоби или просто за забавление. Но често те се превръщат в професионално занимание за някои хора.

За отчитане на времената на моделите се използва специална система от антена разположена на едно място на пистата и транспондери (мини предаватели) поставени в моделите. Точността е до хиладни от секундата.

В България обикновено състезанията се организират от клубове членове на Българската Федерация по Автомоделни Спортове или от други клубове. Европейските състезания се организират от ЕFRA (Европейската Федерация за Радиоуправляеми Автомобили), а световните от IFMAR.

Има няколко класа според вида на моделите управлявани в тях. Правилата в различните класове може да се различават в зависимост от организатора на състезанието.

Пистови автомодели (On-Road)[редактиране | редактиране на кода]

Автомодели с двигатели с вътрешно горене (I.C.)[редактиране | редактиране на кода]

Клас 1:10 I.C. 200 mm Pullstarter/Rotostarter[редактиране | редактиране на кода]

Моделите в този клас са добър старт за начинаещите в автомоделизма. Запалването им става чрез стартер с корда(Pullstarter) или рото-стартер.

Допуска се участието на модели със задвижване на четирите колела, както и на модели със задвижване само на задните колела.

Не се разрешават по-високи от двустепенни скоростни кутии.

Разрешено е да се използват двигатели с работен обем до 3.3 кубически сантиметра с въздушно охлаждане и преден въртящ се шибър, фабрично произведени за стартер с корда или рото-стартер.