Автопилот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Автопилотът е система за автоматично управление на движението на превозни средства. Най-често се асоциира с летателните апарати (самолети, ракети), но намира широко приложение в други видове транспорт — воден, железопътен, както и приложение в земеделието за автоматично управление на машини. Подобни системи вече са навлезли и при автомобилите — круиз контрол, системи за автоматично паркиране.

В най-простия си вариант автопилотът поддържа постоянен един или няколко параметра на движението – скорост, направление, височина на полет. Най-усъвършенстваните системи могат да изпълняват самостоятелни маневри по предварително зададена програма или да реагират на непредвидени ситуации например за избягване на сблъсък. Автопилотът е система за автоматично управление на движението на превозни средства.

Най-често се асоциира с летателните апарати (самолети, ракети), но намира широко приложение в други видове транспорт – воден, железопътен. Подобни системи постепенно навлизат и при автомобилите – круиз контрол, системи за автоматично паркиране.