Автопортрет до спинет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Автопортрет до спинет
ХудожникСофонизба Ангисола
Година1555 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери56,5 × 48 cm
ИзложенаНационален музей „Каподимонте“, Неапол, Италия
Автопортрет до спинет в Общомедия

„Автопортрет до спинет (на италиански: „Autoritratto alla spinetta“) е картина на италианската художничка Софонизба Ангуисола от 1555 г. Картината (48 х 56,5 см) е изложена в Зала 12 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол, Италия. Използвана е техниката на маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината първоначално е част от колекцията на кардинал Фулвио Орсини. През 1600 г. преминава в колекцията на кардинал Одоардо Фарнезе, тогавашен регент херцог на Парма и Пиченца. Кардиналът притежава четири творби на художничката: две картини: „Автопортрет до спинет“ и „Партия шах“ (сега в Narodowe Muzeum, Познан), и две рисунки: „Момчето, ухапано от рак“ (Музей „Каподимонте“, Неапол) и „Старица, която учи азбуката и ѝ се присмива момиченце“ (Уфици, Флоренция). Колекция „Фарнезе“, част от която е картината, първоначално се съхранява в Кралския дворец на Неапол. Благодарение на наследяването ѝ от Карлос III колекцията през 1838 г. е прехвърлена в Музей „Каподимонте“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 20 век тази картина е смятана за портрет на Софонизба Ангуисола – дело на Анибале Карачи, докато през 1890 г. Джовани Морели я признава за автопортрет на художничката. Може би името на автора и датата са били в рамката от 16 век, която е изгубена.

Датата и стила на картината са близки до друга такава – „Автопортрет на Софонизба Ангуисола“ (днес в Музей на историята на изкуството, Виена). На картината в Неапол в сравнение с тази във Виена художничката изглежда по-възрастна, но за сметка на това и на двата портрета е изобразена облечена в една и съща рокля и със сходно изражение. Вместо това Кароли смята, че изобразената жена е Лучия Ангуисола – сестра на Софонизба и също художничка, поради приликата на момичето с младата жена вляво в „Партия шах“, дело на Софонизба.

Софонизба Ангуисола - Автопортрет до спинет със слугиня

Друга версия на „Автопортрет до спинет“, датирана от около 1559 г., е в Колекция „Граф на Спенсър“ в имението Алторп (Нортхамптъншър, Англия). Най-забележителната разлика е присъствието на заден план в портрета на старата слугиня – същата, който се появява и в „Партия шах“.

„Автопортрет до спинет“ е нарисуван от Катарина ван Хемесен, която пристига в испанския двор през 1556 г., повикана от Мария Хабсбург, сестра на Карл V. Три години по-късно Ангуисола пристига в Мадрид като придворна дама на кралица Елизабет Валоа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • I Campi: cultura artistica cremonese del Cinquecento, Milano, Electa, 1985, SBN IT\ICCU\PAL\0002579. A cura di Mina Gregori.
  • Flavio Caroli, Sofonisba Anguissola e le sue sorelle, Milano, A. Mondadori, 1987, SBN IT\ICCU\CFI\0111864.
  • AA VV, Sofonisba Anguissola e le sue sorelle, Milano, Leonardo arte, 1994, SBN IT\ICCU\VEA\0063954. Catalogo della mostra tenuta a Cremona nel 1994, a Vienna e a Washington nel 1995.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Autoritratto alla spinetta (Sofonisba Anguissola) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​