Автопортрет до спинет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Автопортрет до спинет
Sofonisba anguissola, autoritratto con spinetta, 1554-55, Q358.JPG
Софонсиба Ангуисола
Година 1555 г.
Техника маслени бои върху платно
Размери 56,5 × 48 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Автопортрет до спинет“ (на италиански: „Autoritratto alla spinetta“) е картина, рисувана през 1555 г. от италианската художничка Софонсиба Ангуисола, използвана техника маслени бои върху платно (48 х 56,5 см), изложена в зала 12 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Тази картина първоначално е част от колекцията на кардинал Фулвио Орсини, а през 1600 г. е преминала в колекцията на Одоардо Фарнезе (кардинал), херцог на Парма в този период. Кардиналът е притежавал четири картини, рисувани от художничката Софонсиба Ангуисола, като две от тях, тази и „Момчето ухапано от рак“ са изложени в Музей Каподимонте, Неапол, „Партия шах“ в Потсдам и „Старица, която изучава азбуката с помощта на малко момиче“ в галерия Уфици, Флоренция. Благодарение на наследената от Карлос III, Колекция Фарнезе, картината пристига в Неапол, където в наши дни е изложена в Музей Каподимонте.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 20 век тази картина е смятана за портрет на Софонисба, нарисуван от Анибале Карачи, докато през 1890 г. Джовани Морели я признава за автопортрет на Софонсиба Ангуисола. Датата и стила на картината са близки до друга такава, в наши дни изложена в Музей на историята на изкуството, Виена, наречена „Автопортрет на Софонсиба Ангуисола“. В картината в Неапол, сравнение с тази във Виена, художничката изглежда по-възрастна, но за сметка на това и в двата портрета е изобразена облечена в една и съща рокля. Вместо това, заради приликата на момичето с младата дама, изобразена вляво от Софонсиба Ангуисола в картината „Партия шах“, Кароли смята, че жената, която виждаме в тази картина, е Лучия Ангуисола, сестра на художничката.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • I Campi: cultura artistica cremonese del Cinquecento, Milano, Electa, 1985, SBN IT\ICCU\PAL\0002579. A cura di Mina Gregori.
  • Flavio Caroli, Sofonisba Anguissola e le sue sorelle, Milano, A. Mondadori, 1987, SBN IT\ICCU\CFI\0111864.
  • AA VV, Sofonisba Anguissola e le sue sorelle, Milano, Leonardo arte, 1994, SBN IT\ICCU\VEA\0063954. Catalogo della mostra tenuta a Cremona nel 1994, a Vienna e a Washington nel 1995.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Autoritratto alla spinetta (Sofonisba Anguissola)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.