Агар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Агаряни)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Древните раси в представите на древните египтяни: либиец, нубиец, семит и египтянин (от ляво надясно).

Агар (на иврит: הגר, Хагар, пилигрима; на гръцки: Άγαρ; на латински: Agar; на арабски: هاجر, Хаджар) – древноегиптянка, робиня и слугиня на Сара (по времето на бездетността на последната), която става наложница на Авраам, и на когото ражда син Исмаил (Измаил).

Когато Исаак, синът на Авраам от Сара поотраства, Агар с Исмаил по настояване на Сара са прогонени от дома на Авраам (Бит 21:1-21).

Агар се отправя на юг и се поселва в Арабската пустиня, където впоследствие Исмаил става родоначалник на арабските племена, като онези които произхождат от него се наричат исмаилтяни, а онези които произхождат от майка му - агаряни. Традиционно, и в исляма, арабите се считат за потомци на Измаил, а Агар заема важно място в арабските предания.

В арабската литература са се съхранили много легенди за Агар (която по-скоро в културоложки план се свързва с цивилизацията и културата на Древен Египет), а в изкуството (и в частност в живописта) сцената на изгнанието на Агар и Измаил, след изгонването им от дома на Авраам, е любима за художниците през цялия период на новата ера.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((ru)) Статия Агарь в Електронната еврейска енциклопедия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]