Агдез

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Агдез
— Град —
Агдез и река Драа
Агдез и река Драа
Morocco relief location map.jpg
30.6978° с. ш. -6.4497° и. д.
Агдез
Страна Флаг на Мароко Мароко
Регион Сус-Масса-Драа
Провинция Загора
Надм. височина 942 m
Население (2010) 16 373 души
Агдез в Общомедия
Характерна берберска лавка за скара в Агдез

Агдез или Агдз (на френски: Agdz, на берберски: ⴰ ⴳ ⴷ ⴰ ⵣ, на арабски: اڭدز) е берберски град в югоизточно Мароко отвъд планините Атлас в долината река Драа на самата река, в предведието на Сахара.

Градът е в провинция Загора, в административният регион Cyc-Маса-Драа, на около 65 км южно от Варзазат и на 92 км северно от Загора. Това е предпослендият град по пътя в Сахара към Мхамид, където след 190 км се стеснява и свършва асфалтовото шосе и започват керванските пътеки в пустинята.

Агдез, чието име означава "място за почивка", се намира на древния път на кервана, свързващ Тимбукту c Маракеш. Дълго време главен град в района Мзгита (Mzgita) в северната част на долината Драа, и карванско средище градът играе важна икономическа роля. Днес, поради сушата от 1970-1980 г. и особеностите на транспорта, той губи значението си и голяма част от населението напуска града, за да търси работа.

Туризмът напоследък връща икономическите перспективи на съхранилият автентичността си сахарски марокански град и създава оживление сред непретенциозните търговци в магазинчетата, лавките и бръснарниците пред на градският пазар който работят до късно след залез слънце. Седмичният базар се провежда в четвъртък. Има също така, особено по главната улица, магазини продаващи берберски килими характерни за региона. Сред мъжете чужденци, поради играта на думи, е придобила популярност практиката минавайки от тук да ползват услугите на берберските бербери т.е. бръснари, чиито работещи до късно дюкяни са обичайно място за социални контакти на местните хора.