Адавие Ефендиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Адавие Ефендиева
Adaviye Efendiyeva
Адавие Эфендиева.jpg
Родена
1879 г.
Починала
1944 г. (65 г.)

Националност кримска татарка
Адавие Ефендиева в Общомедия
Рисунка на Адавие Ефендиева (1920)

Адавие Ефендиева (на кримскотатарски: Adaviye Efendiyeva, Адавие́ Эфе́ндиева; 1879, Евпатория — 1944, близо до Самарканд, Узбекска ССР) – кримско-татарска художничка-орнаменталистка[1][2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Адавие Ефендиева е родена през 1879 г. в кримски град Евпатория. От ранна възраст баба ѝ я научила на изкуството на бродерия и тъкане[2]. Зад машината за бродиране (гергеф) Адавие първо застава на 12 години, а след 4 години баща ѝ ѝ купува тъкачен стан. За обучението на дъщеря си, той наел майстор на тъкането[3]. През 1928 г. Адавие става ръководител на кръжок по национално бродиране на краеведския музей в Евпатория[1], като се занимава с преподаване на техниката на бродиране. През 1930 г. става работничка в артел, а след това инструктор по бродиране в артела „Ески Орнек“[1] („Старинен модел“). До 1937 г. тя създава повече от 500 орнамента[2]. Умира през 1944 година по време на депортацията на кримските татари недалече от Самарканда[1][3]. По-късно е реабилитирана[1].

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

От 1935 г. Адавие участва в художествени изложби. Първоначално нейните рисунки са представени на Московската изложба на майстори на народното изкуство на татари и караити от Крим, а сщо и на I Всеруска изложба на любителското изкуство във визуалните изкуства[2]. Изделията с нейни орнаменти се показват в Европа и САЩ. Адавие Ефендиева е авторка на повече от 200 орнаментални композиции[1]. Сред творбите ѝ са покривки за маса, кърпи за сватба, колани с шарки[4]. По думите на изкуствоведа Исмет Заатов за нейното творчество са характерни „яснота на картината, своеобразна композиция“. Самата Адавие Ефендиева казва за своите композиции следното: „Моите орнаменти са моите мисли“[3]. Сред нейните ученици от евпаторийския артел „Промшвей“ са бродировачката Алиева, Зулейха Бекирова и други[5]. Ескизи и рисунки на Ефендиева се съхраняват във фонд в Централния музей на Таврида (Симферопол).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в г д е В. М. Басиров. ЕФЕНДІ́ЄВА Адавіє. // Енциклопедія сучасної України. (на украински)
 2. а б в г Катерина Качур. «Мої орнаменти – мої думки» – Адавіє Ефендієва (Крим). // rukotvory.com.ua. (на украински)
 3. а б в Заатов И.. НАРОДНОЕ И ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОЕ ИСКУССТВО КРЫМСКИХ ТАТАР. //
 4. Деятели крымскотатарской культуры (1921 – 1944 гг.): Биобиблиографический словарь // Українська біографістика. – 1999. – Вип. 2.
 5. Адавие Эфендиева. // medeniye.org, 2 апреля 2009.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • Исмет Заатов. Крымскотатарское декоративно-прикладное и изобразительное искусство. – Симферополь: ТАРПАН, 2003. – 336 с.
 • П. Я. Чепурина. Орнаментальное шитьё Крыма. – Москва; Ленинград: Всесоюзное кооперативное объединенное издательство, 1938. – 63 с.
 • Творчество крымских вышивальщиц // Красный Крым. – 1936. – 15 нояб.; 1937. – 29 сент.
 • Иоффе М. Вышивальщицы // Красный Крым. – 1940. – 8 марта
 • П. Чепурина. Творцы орнамента // Красный Крым. – 1940. – 14 марта.
 • Крымскотатарские художники: биобиблиограф. словарь / сост. Э. Я. Черкезова. – Симферополь: Доля, 1999