Адавие Ефендиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адавие Ефендиева
Adaviye Efendiyeva
Родена
1879 г.
Починала
1944 г. (65 г.)

Националносткримска татарка
Адавие Ефендиева в Общомедия
Рисунка на Адавие Ефендиева (1920)

Адавие Ефендиева (на кримскотатарски: Adaviye Efendiyeva, Адавие́ Эфе́ндиева; 1879, Евпатория — 1944, близо до Самарканд, Узбекска ССР) – кримско-татарска художничка-орнаменталистка[1][2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Адавие Ефендиева е родена през 1879 г. в кримски град Евпатория. От ранна възраст баба ѝ я научила на изкуството на бродерия и тъкане[2]. Зад машината за бродиране (гергеф) Адавие първо застава на 12 години, а след 4 години баща ѝ ѝ купува тъкачен стан. За обучението на дъщеря си, той наел майстор на тъкането[3]. През 1928 г. Адавие става ръководител на кръжок по национално бродиране на краеведския музей в Евпатория[1], като се занимава с преподаване на техниката на бродиране. През 1930 г. става работничка в артел, а след това инструктор по бродиране в артела „Ески Орнек“[1] („Старинен модел“). До 1937 г. тя създава повече от 500 орнамента[2]. Умира през 1944 година по време на депортацията на кримските татари недалече от Самарканда[1][3]. По-късно е реабилитирана[1].

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

От 1935 г. Адавие участва в художествени изложби. Първоначално нейните рисунки са представени на Московската изложба на майстори на народното изкуство на татари и караити от Крим, а сщо и на I Всеруска изложба на любителското изкуство във визуалните изкуства[2]. Изделията с нейни орнаменти се показват в Европа и САЩ. Адавие Ефендиева е авторка на повече от 200 орнаментални композиции[1]. Сред творбите ѝ са покривки за маса, кърпи за сватба, колани с шарки[4]. По думите на изкуствоведа Исмет Заатов за нейното творчество са характерни „яснота на картината, своеобразна композиция“. Самата Адавие Ефендиева казва за своите композиции следното: „Моите орнаменти са моите мисли“[3]. Сред нейните ученици от евпаторийския артел „Промшвей“ са бродировачката Алиева, Зулейха Бекирова и други[5]. Ескизи и рисунки на Ефендиева се съхраняват във фонд в Централния музей на Таврида (Симферопол).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в г д е В. М. Басиров. ЕФЕНДІ́ЄВА Адавіє // Енциклопедія сучасної України. (на украински)
 2. а б в г Катерина Качур. «Мої орнаменти – мої думки» – Адавіє Ефендієва (Крим) // rukotvory.com.ua. (на украински)
 3. а б в Заатов И. НАРОДНОЕ И ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОЕ ИСКУССТВО КРЫМСКИХ ТАТАР
 4. Деятели крымскотатарской культуры (1921 – 1944 гг.): Биобиблиографический словарь // Українська біографістика. – 1999. – Вип. 2.
 5. Адавие Эфендиева // medeniye.org, 2 апреля 2009.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • Исмет Заатов. Крымскотатарское декоративно-прикладное и изобразительное искусство. – Симферополь: ТАРПАН, 2003. – 336 с.
 • П. Я. Чепурина. Орнаментальное шитьё Крыма. – Москва; Ленинград: Всесоюзное кооперативное объединенное издательство, 1938. – 63 с.
 • Творчество крымских вышивальщиц // Красный Крым. – 1936. – 15 нояб.; 1937. – 29 сент.
 • Иоффе М. Вышивальщицы // Красный Крым. – 1940. – 8 марта
 • П. Чепурина. Творцы орнамента // Красный Крым. – 1940. – 14 марта.
 • Крымскотатарские художники: биобиблиограф. словарь / сост. Э. Я. Черкезова. – Симферополь: Доля, 1999