Адалберо II фон Еберсберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Адалберо II от Еберсберг)
Адалберо II фон Еберсберг
Adalbero II von Ebersberg
граф на Еберсберг
Роден
980 г.
Починал
27 март 1045 г. (65 г.)
Семейство
РодЗигхардинги
БащаУлрих фон Еберсберг
Братя/сестриЕберхард II (Еберсберг)

Адалберо II от Еберсберг (на немски: Adalbero II von Ebersberg, * ок. 980/985, † 27 март 1045 в замък Перзенбойг, Долна Австрия) от фамилията Зигхардинги е от 1029 до 1045 г. граф на Еберсберг.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дворец Перзенбойг на брега на Дунав

Той е най-възрастният син на Улрих фон Еберсберг († 1029), граф на Еберсберг, маркграф на Крайна, и съпругата му Рихардис фон Епенщайн († 1013), дъщеря на граф Маркварт II фон Фихбах.

Адалберо II получава манастир Еберсберг, който през 1040 г. преобразува на бенедиктански манастир и го дава на новообразувания манастир Бенедиктбойерн.

Адалберо се жени за Рихлинда († 1045) от род Велфи, единствената дъщеря на граф Рудолф II фон Алтдорф и на Ита от Швабия. През 1045 г. с Адалберо II измират гарфовете на Еберсберг.

Свитата на крал Хайнрих III спира по пътя при графиня Рихлинда фон Еберсберг в дворец Перзенбойг, която точно трябва да разпредили наследството на умрелия си съпруг. Тя дава голям банкет на 12 юли 1045 г. и подът на препълнената празнична зала пропада. Кралят е леко ранен, Рихлинда, епископът на Вюрцбург Бруно и абат Алтман от манастир Еберсберг, са тежко ранени и умират след това.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Peter Kolb, Ernst-Günther Krenig: Unterfränkische Geschichte. Würzburg 989, S. 231

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]