Ада Мюлер-Брауншвайг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ада Мюлер-Брауншвайг
Ada Müller-Braunschweig
германски психоаналитик
Родена
Починала
7 декември 1959 г. (61 г.)
Берлин, Германия
Научна дейност
ОбластПсихология

Ада Мюлер-Брауншвайг (на немски: Ada Müller-Braunschweig, по баща Шот) е германски психоаналитик, пионер в детската анализа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ада Шот е родена през 1897 година в Германия, в семейството на пастора Валтер Шот и Елизабет Ланг. Започва да работи като детска учителка, а през 1914 г. прави психоаналитично лечение с Карл Мюлер-Брауншвайг. След лечението започва обучителна анализа с него. През 1919 – 1920 преминава курс по „психоаналитична специална педагогика“ при Хермине фон Ху-Хелмут, след което започва работа в Песталоци-Фрьобел-Хаус с деца в предучилищна възраст и си отваря частна практика в Берлин.

През 1925 г. се омъжва за Карл Мюлер-Брауншвайг, който се развежда с първата си жена Жосин Мюлер. След 1933 провежда обучителни семинари в Берлинския психоаналитичен институт. Ада Мюлер се повлиява от обучението свързано с архетипите, проведено от Кете Бюрглер през 1940 г. и започва все повече да се увлича от аналитичната психология, за разлика от мъжа си, който отхвърля изцяло идеите на Карл Густав Юнг. Нейни анализантки са Кете Дрегер и Хана Риес.

След Втората световна война Ада Мюлер е един от първите членове на Немската психоаналитична асоциация, която мъжа ѝ основава през 1950 г. Работи там като обучителен аналитик.

Умира от пневмония през 1959 година в Берлин на 62-годишна възраст.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Zur Psychoanalyse eines stotternden Kindes. Neue Erziehung. Zeitschrift der Schulreformer 10, 1928, 113 – 115
  • Schattenangst und Fragezwang bei einem dreijährigen Knaben. Z psa Päd 6, 1930, 134ff

Източници[редактиране | редактиране на кода]