Аджилити

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уелско корги преодолява тийтър-тоутър (люлка)

Аджилити (на английски: Agility) е кучешки спорт, при който кучето трябва за възможно най-малко време да премине през терен, пълен с различни препятствия. Кучетата се освобождават от каишките и поводите, без никакви храна или играчки като подбуда. Собствениците на кучетата не трябва да докосват нито животните, нито препятствията по време на състезанието. Те контролират питомците си чрез специфични мимически жестове и звуци, усвоени по време на обучението на кучетата.

Аджилити за първи път е представено на демонстрания в Великобритания в края на 1970-те. Оттогава то претърпява голямо развитие и се превръща в един от най-известните спортове за кучета. Основните препятствия са следните: А-рампа, рампа, люлка, тунел, гума, прескок, дълъг прескок и др. Обикновено те се преминават под формата на буквата „U“. В аджилити могат да участват всякакви породисти и непородисти кучета, стига да са навършили 1 година. Една от най-използваните породи е бордър коли. По правилника на FCI, в спорта има три нива – A1, А2 и А3. Нивото за начинаещи е А0, което не е официално.

AGILITY CLUB BULGARIA[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 година Юлия Велкова, Веси Илиева, Михаела Попова, Зорница Сургова, Смилена Шепърд и Таня Гетова създадоха първия аджилити клуб – „Аджилити клуб България“, единственият спортен клуб в България, член на БРФК. Негов председател стана Смилена Шепърд. Първоначално той бе малък, но с течение на времето се разраства. Членовете на клуба участваха в изяви, които събраха доста ентусиасти. През 2012 се чества първата годинка на клуба. Проведе се международно състезание, в което нашите момичета взеха челните места. На първото международно състезание, проведено в Сърбия, българският отбор се върна с един сребърен медал, спечелен от Голдън Ретривъра Лора, с водач Михаела Попова и един бронзов медал спечелен от Бордър Колито Седер, с водач Смилена Шепърд. За първи път се проведе и състезание в ниво А1 със съдия Ален Марекович, Хърватия! По-късно те взеха и многобройни участия на международни състезания в Белград, където също се връщаха и отново с много медали. През септември 2013 бе чествана втората годинка на АКБ. Специално от Унгария, бе пристигнала съдийката Зуза Верес. Отново нашите участници бяха с първите места. През 2014 шест състезателя на клуба бяха на международно състезание в Белград, Сърбия. За втори път се състезаваха в A2 Open (A2+A3). Те спечелиха 2 медала в ниво A0 – 2-ро и 3-то място! Имаше страхотно представяне на всичките участници от България.

Контакти:

Аджилити клуб България Facebook Twitter E-mail: