Направо към съдържанието

Административно деление на Австралия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Австралийският съюз (англ. Commonwealth of Australia) е федерация от щати и територии.[1] Те са второто ниво на управление в Австралия, разположени между нивата на федералното и местното управление.

Страната се състои от шест щата: Нов Южен Уелс, Виктория, Куинсланд, Западна Австралия, Южна Австралия и Тасмания. Те запазват известна степен на суверенитет, като наследници на предишните австралийски колонии. Щатите имат свои собствени парламенти, способни да издават закони.

Две от трите вътрешни територии, Северната територия и Австралийската столична територия (АСТ), функционират в действителност като щати. АСТ и Северната територия притежават свое собствено ниво на самоуправление чрез своите законодателни събрания, но вместо това извличат своята власт от Съюза.[1] Третата вътрешна територия, Джървис Бей, е територия сама по себе си и е резултат от сложните отношения на Австралия със столицата. Вместо да има същото ниво на автономия като щатите и другите две вътрешни територии, Джервис Бей услуги, предоставяни по споразумение от Нов Южен Уелс и АСТ.

Австралия също така се състои и от седем външни територии.[1] Те не включват австралийската собственост, но въпреки това са под австралийски суверенитет. Само три от тях имат постоянно население и в резултат на това всички те са пряко администрирани от Федералния департамент за инфраструктура, регионално развитие и градове (или Министерството на околната среда и енергетиката в случая на Австралийската антарктическа територия). Остров Норфолк е частично самоуправляващ се, докато това не е отменено през 2015 г.

Щати, територии и външни територии[редактиране | редактиране на кода]

Щати[редактиране | редактиране на кода]

  1. Виктория (щат) Виктория – Мелбърн
  2. Западна Австралия Западна Австралия – Пърт
  3. Куинсланд Куинсланд – Бризбън
  4. Нов Южен Уелс Нов Южен Уелс – Сидни
  5. Тасмания Тасмания – Хобарт
  6. Южна Австралия Южна Австралия – Аделаида

Континентални територии[редактиране | редактиране на кода]

  1. Австралийска столична територия Австралийска столична територия – Канбера
  2. Северна територия Северна територия – Даруин
  3. Територия Джървис Бей Територия Джървис Бей

Външни територии[редактиране | редактиране на кода]

Обитаеми[редактиране | редактиране на кода]

Необитаеми[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Australian Cities, States and Territories на сайта australia.com